Jaktlabradoren Ero (6) og matfar Einar Nathan er blant de mest ivrige ekvipasjene i Norske Redningshunder (NRH). I 2017 var duoen med på hele 40 ulike utrykninger for å finne savnede eller skadede mennesker. Noen ganger må man snu igjen fordi personen blir funnet, andre ganger kan et søk pågå i flere døgn.

På oppdrag har Ero gjort funn av flere savnede personer.  Ofte er det viktig med raske funn med hensyn til den savnedes tilstand. Der kommer Ero og hans kollegaer til sin rett. Han er alltid klar til innsats med bil og utstyr klar for utrykning.

Ero ble godkjent redningshund høsten 2016, og kjenner godt signalet når arbeidet kaller.

– Alarmen som kommer fra politiets hovedredningssentral har en bjeffelyd, som Ero kjenner igjen. Da løper han til utgangsdøren for å få på "uniformen" og dra ut på jobb, forteller Einar.

Siden familien bor så nærme flyplassen på Rygge, kan den heltemodige labradoren og matfar dekke et større areal av Norge ved å flys på oppdrag med SeaKing-helikopteret som er stasjonert der.

Mye arbeid krever støtte fra familien

Det legges ned mye arbeid i å være en god ettersøksekvipasje. En redningshund trener i gjennomsnitt over 500 timer i året ifølge tall fra NRH. I tillegg til egentrening, trener Ero og matfar to ganger i uken med det lokale redningshundlaget.

– Det er umulig å bli god alene, så det går med mye tid til trening med mine gode treningslagskollegaer. Sammen blir vi gode, sier Einar.

Heldigvis har Ero og Einar en familie som støtter det viktige arbeidet fullt ut – de måtte til og med bli med på en utrykning i sommer.

– Vi kjørte hjemover fra Bergen med hele familien i en minibuss, da alarmen gikk i et område vi passerte. Jeg så på min kone som bare nikket. Vi var helt nødt til å kjøre en omvei for å hjelpe i søket. Da Ero og jeg gikk innover i skogen, søkte resten av familien andre plasser, sier Einar. 

Historien om Ero varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

– Med kåringen av Norges dyrehelter ønsker vi å berømme dyrenes innsats i samfunnet vårt. Det er ingen tvil om at dyrene våre er viktige for oss mennesker og det er fantastisk å se nominasjonene som har kommet inn fra hele Norge. Vi er stolte over å kunne kåre Ero som en slik dyrehelt. Han, som aktivt bistår politiet i å redde liv, er et godt eksempel på hvor mye dyr betyr for oss, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Basert på frivillig arbeid

NRH består av rundt 300 ekvipasjer, og i fjor tilbrakte ekvipasjene rundt 12.000 timer ute i aksjon. Alt basert på frivillighet og et felles ønske om å redde liv.

Politioverbetjent Håvard Haugenes, som er fagleder for hundetjenesten i Follo, roser innsatsen til ekvipasjene fra NRH.

– Å ta telefonen midt på natten når alarmen går, møte opp i all slags vær og jobbe mange timer i strekk, viser interessen og idealismen til hundeførerne. At vi har et så godt samarbeid mellom politiet og NRH fører til så høy kvalitet i arbeidet vårt, sier han.

Donerer pengepremie til veldedighet

I tillegg til å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelt får Ero og matfar Einar Nathan også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som doneres til et veldedig formål. Valget deres falt på å gi pengene til NRHs avd. Østfold Follo, som Einar understreker har støttet og utviklet Ero til den han har blitt.

– Vi i Agria ønsker å bidra til at NRH kan utdanne og videreutvikle flere redningshunder. De frivillige i NRH gjør et fantastisk, livreddende arbeid, avslutter Geelmuyden.

I løpet av kampanjen kåres ti delvinnere, og en av disse blir hovedvinner. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund. Les mer om kampanjen her: http://j.mp/Norgesdyrehelter

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.