En del hunder vil få et lavere energinivå, økt behov for søvn og mer varierende appetitt. Det er likevel noen tegn du skal være obs på, som kan skyldes en underliggende sykdomsprosess. De vanligste sykdommene vi ser i skadestatistikken vår er:

 • stivhet i leddene
 • tann- og tannkjøttsykdommer
 • livmorbetennelse
 • hjerteproblemer
 • stoffskifteforandringer

Vi anbefaler at du besøker veterinæren minimum én gang i året for en rutinemessig helsesjekk.

Stivhet i leddene

 • Hva kommer det av?

Med årene blir bevegeligheten i leddene redusert. Vi skiller på naturlig stivhet og mindre fleksibilitet grunnet forkalkninger – på fagspråket kalt artrose. Artroseforandringer kan skyldes tidligere foreliggende leddsykdommer, som albue- og hoftleddsdysplasi, patellaluksasjon og osteochondrose (OCD). Disse er gjerne genetisk betinget. Det kan også skyldes en tidligere skade på leddet. Forkalkninger rammer spesielt store- og mellomstore raser, da disse har mer vekt som belaster leddene. Ofte er det vanskelig å se symptomer hos hunden fordi leddproblemene utvikler seg over tid, og hunden tilpasser seg situasjonen og smertene.

 • Når bør du besøke veterinæren?

Hunder med smerter i et ledd vil forsøke å avlaste smertene ved å bruke annen muskulatur. Dette kan gi overbelastning av andre ledd og endret muskelmasse. Symptomene varierer i stor grad, men de vanligste tegnene er halthet og stivhet, spesielt etter hvile. Haltheten kan bli verre etter fysisk aktivitet, og vil også variere med årstidene – den kan bli mer tydelig i vinterhalvåret. Andre symptomer er tegn til smerte når du klapper hunden i det aktuelle området, trøtthet og redusert appetitt.

Dersom haltheten vedvarer, til tross for hvile og andre tiltak, er det lurt å komme seg til veterinæren. Veterinæren kan tilpasse et opplegg for hunden med behandlinger, mosjon og riktig diett, samt smertelindrende og betennelsesdempende medisiner. En del hunder med artrose kan leve uproblematisk med diagnosen i flere år.

 • Hva kan du selv gjøre?

En hund med artrose bør mosjoneres regelmessig, men gjerne fordelt på flere, litt kortere turer. Aller helst bør turene foregå på mykt underlag og i ulendt terreng sånn at hunden opprettholder og styrker muskulaturen rundt affiserte ledd. Ved mer krevende mosjon eller aktivitet er det viktig med oppvarming og "nedkjøling" etter tur. Alternativ trening som svømming kan fungere styrkende og avlastende for leddene, og fysikalske bevegelighetsøvelser kan læres av veterinæren og i mange tilfeller gjennomføres hjemme. Videre finnes det fôr og kosttilskudd som kan hjelpe med å forhindre videreutvikling av forkalkningsprosessen.

Tenner- og tannkjøttsykdommer

 • Hva kommer det av?

Tannsykdommer eller problemer med tennene rammer mange hunder. Vanlige tannproblemer er tannstein, betennelse i tannkjøttet, fraktur eller skader på tenner, emaljeskader eller sykdommer som fører til at tennene løsner. Årsaken til disse sykdommene kan blant annet være dårlig munnhygiene som fører til dannelse av plakk og tannstein, genetikk og ubalanse i kroppens eget immunforsvar.

 • Når bør du besøke veterinæren?

Hvis du ser at hunden din har mye tannstein, rødt tannkjøtt, løse tenner, veldig dårlig ånde eller blødning fra tannkjøttet, bør du oppsøke veterinæren. Noen ganger merker man først at hunden vegrer seg for å spise mat eller leke med leker, før man tar en titt på tennene. Tannpine regnes som svært smertefullt også for dyr, selv om de gjerne er gode til å skjule smertene. Det er derfor viktig at man raskt får hjelp.

 • Hva kan du selv gjøre?

For å unngå tannproblemer anbefaler vi først og fremst at du jevnlig pusser tennene med en myk tannbørste for å forebygge dannelsen av plakk og dermed på sikt tannstein og tannkjøttbetennelse. Videre er det viktig å sjekke munnen: Ser tennene ut slik de skal? Er tannkjøttet normalfarget? Blør tannkjøttet etter at hunden har spist? En del tørrfôr og tyggebein virker forebyggende, og veterinæren din kan komme med anbefalinger for din hunds behov etter en tannsjekk.

Livmorbetennelse

 • Hva kommer det av?

Mange tisper utvikler betennelse i livmoren i løpet av livet. Sykdommen krever rask behandling, men i de fleste tilfeller går det bra. Utfordringen er at det gjerne er eldre tisper som får livmorbetennelse og at de initialt blir alvorlig syke, to faktorer som gjør at operasjonen og narkosen blir ekstra risikofylt.

 • Når bør du besøke veterinæren?

Symptomer på livmorbetennelse er at hunden drikker og tisser mer, er nedstemt, har feber (over 39,5 grader) og redusert matlyst. Man skiller på åpen og lukket livmorbetennelse. Hvis du ser en utflod fra skjeden, er det en åpen livmorbetennelse. Denne er som regel blodig og illeluktende. Noen ganger holder det med behandling med antibiotika, men som regel velger veterinæren å operere bort livmoren og eggstokkene, slik at det ikke er noen risiko for tilbakefall.

Hjerteproblemer

 • Hva kommer det av?

Hjerteproblematikk kan skyldes flere forskjellige sykdomstilstander i hjertet. Vi skiller mellom hjerteproblemer og hjertesvikt. Når hjertet svikter har hjerteproblemene blitt svært alvorlige, og det kan samles opp væske i lungene, buken og/eller hjertesekken. Den vanligste hjertesykdommen hos eldre hunder, som kan føre til hjertesvikt, kalles endokardiose. Fortykkelse av en av klaffene i hjertet forårsaker en liten lekkasje hver gang blodet pumpes gjennom klaffen, og fører til at hjertet må pumpe kraftigere for at blodet skal transporteres med riktig trykk ut i kroppen.

 • Når bør du besøke veterinæren?

Dersom du opplever at hunden din hoster, puster raskere enn vanlig, er trøtt, blir sliten og eventuelt får anfall på tur eller utvikler dårligere matlyst, kan det tyde på hjerteproblemer. Da er det fornuftig å besøke veterinæren, slik at dere får sjekket om det er en suselyd, en såkalt bilyd, på hjertet. Hvis det er en bilyd, vil det bli gjort en ultralydundersøkelse av hjertet for å finne ut hva som er galt. Ved tegn på alvorlig hjertesvikt, som at hunden har uttalt hoste, peser kontinuerlig og får en blågrå farge i slimhinnene i munnen, må veterinær kontaktes umiddelbart.

 • Hva kan du selv gjøre?

Det er viktig å kartlegge hjerteproblemer på et tidlig stadium. Derfor anbefales det at du er på jevnlige helsekontroller hos veterinæren, gjerne samtidig som man setter den årlige vaksinen. Under en vanlig kontroll lytter veterinæren på hjertet, og kan avdekke eventuelle bilyder eller unormal rytme. Med riktig oppfølging og medisinering, kan hunden leve et godt og langt liv dersom endokardiose er årsaken til bilyden på hjertet.

Stoffskifteproblemer

 • Hva kommer det av?

Lavt stoffskifte er den vanligste hormonelle forstyrrelsen hos hunder. Årsaken for lavt nivå av tyroksin i kroppen – et hormon som produseres i skjoldbruskkjertelen og styrer forbrenningen. Som regel ligger problemet i selve skjoldbruskkjertelen, der betennelsesprosesser forårsaker redusert produksjon av tyroksin. Andre årsaker som jodmangel, neoplasi eller avvik i hypofysen eller hypotalamus (hjernen), er sjeldent hos hund.

 • Når bør du besøke veterinæren?

Hvis hunden din går opp i vekt, er mindre energisk og får hud- og pelsforandringer, kan det tyde på et lavt stoffskifte. Veterinæren gjør undersøkelser, og igangsetter behandling med tyroksintabletter dersom diagnosen stilles. Selv om sykdommen er relativt enkel å behandle, krever den jevnlige kontroller for å finne riktig balanse mellom medisinering og nivå av tyroksin i kroppen. Med god oppfølgning, kan hunden kan leve et vanlig liv, med høy livskvalitet.