Oppblokkingen

Oppblokkingen varer normalt i 12–24 timer, men kan vare i opptil 36 timer. I oppblokkingen vil livmorhalsen utvide seg, og små kontraksjoner i livmoren begynner. Tispa blir ofte urolig og kan begynne å lage rede ved å grave, gå i ring eller bruke snuten for å dytte på ting. Mange tisper vil i denne perioden kaste opp, skjelve eller slutte å spise. Endret pustemønster eller pesing er også vanlig. 

Fødselen

Selve fødselen (utdrivingen) kjennetegnes av sterkere livmorkontraksjoner (veer). Valpene vil bli presset ut i fødselskanalen en etter en. Når en valp har kommet ut i bekkenhulen vil yttermembranen som ligger rundt valpen bli presset ut av vulva og bli synlig som en væskefylt blære som så sprekker. Valpen vil så komme ut omgitt av den indre membranen. Ofte vil hodet komme til syne først, og resten av kroppen kommer så etter. Det tar normalt ca. 0–30 minutter for en valp å bli født, men helt opp til 2 timer regnes som normalt.

Etterbyrdsfasen

Hos hund er det vanlig at hver etterbyrd (morkake) kommer ut sammen med, eller like etter, hver valp. Tispa vil ofte slikke i seg membranene og spise morkakene dersom hun får lov. Dersom det er store kull kan det være lurt å ta unna noen av morkakene, da det å spise mange av disse kan være hardt for magen.

Les også: Normalt drektighetsforløp hos hund

Hva du kan gjøre

Fjern fostersekken fra valpen med en gang den har kommet ut, dersom tispa ikke gjør dette selv. Fjern så slim fra valpens ansikt, åpne munnen og ta ut eventuelt sekret som ligger her. Tørk valpen, sjekk at den puster og beveger seg før du legger den til en av tispas patter. Knus forsiktig navlestrengen mellom to fingre et godt stykke fra valpen. Du kan gjerne også knytte en tråd rundt dette stedet, før du river av navlestrengen fra morkakesiden av der du knyttet tråden. Sjekk at det ikke blør fra navlestrengen før du slipper den.

Dersom en av valpene ikke puster når den kommer ut, sjekk munnhulen og få ut eventuelt sekret herfra. Bruk gjerne en tom sprøyte uten spiss eller lignende til å suge ut rester av væske fra munnhulen. Maser eller gni valpen med et håndkle for å stimulere blodsirkulasjonen. Dette kan også gjøres dersom en valp puster, men ikke viser eller har svake livstegn. Noen valper kan trenge at man fortsetter å gni og tørke dem en god stund, før de våkner til liv og er klare til å suge melk.

Sjekk ganen til alle valpene før du legger dem til juret, for å se at de har tett gane. Valper med ganespalte vil normalt ikke klare å suge ut melken fra pattene og vil trenge ekstra hjelp dersom de skal overleve.

Tell antall morkaker mot antall valper. Dette slik at du vet om alle morkakene har kommet ut når fødselen er over. Normalt kommer morkaken sammen med eller like etter hver valp, men noen ganger kan en valp snike seg foran morkaken til den forrige. Det er viktig at alle morkakene kommer ut, da gjenliggende morkaker kan føre til forgiftning av mor. Dersom ikke alle morkakene har kommet ut sammen med valpene er det viktig at du følger ekstra med på tispa. Ofte kommer morkaken ut når hunden gjør fra seg, sjekk derfor området etter at tispa er ferdig. Alle morkakene bør ha kommet ut innen 24–48 timer.

Pass alltid på at valpene er tørre og varme. Optimal omgivelsestemperatur for de nyfødte valpene er 29–32 grader. Et rom med denne temperaturen sammen med varmen fra mor er ofte nok til å holde valpene gode og varme. Etter hvert som valpene blir større, kan temperaturen gradvis senkes. Dersom du bruker varmeelementer er det viktig at valpene ikke kan brenne seg på disse. Det er viktig å huske at selv om varmeelementene ikke kjennes varme ut for deg, kan de være for varme når de blir liggende mot huden over tid.

Følg med på at hver enkelt valp klarer å suge seg fast til en patte, og bytt gjerne dersom en valp sliter, slik at den kan få en enklere patte. Lett massasje av juret kan gjøre at melka slipper lettere. De bakerste jurene har som oftest mest melk.

Følg med på utfloden

Etter fødsel er det normalt at tispa har utflod i ca. 3 uker, men denne kan hos noen vare i opptil 8 uker. Utfloden varierer i farge fra grønn til rød eller brun. Det er vanlig at fargen blir mørkere og mengden mindre etter hvert som tiden går. Utfloden skal ikke lukte vondt, gjør den dette kan det være et tegn på infeksjon som bør sjekkes hos veterinær.

Når kontakte veterinær:

Dersom hunden din viser tegn på sykdom eller skade. For eksempel at tispa er unormalt slapp eller har feber (temperatur over 39 grader).

Hvis temperaturfallet var over for mer enn 24 timer siden, uten at tispa viser tegn på at fødselen nærmer seg.

Dersom det har kommet fostervann uten at noen valp har kommet innen 3 timer.

Hvis tispa har grønnlig, brunlig eller mørk grønn utflod som ikke raskt etterfølges av en valp.

Dersom tispa har hatt kraftige veer i mer enn 20–30 min uten at en valp har kommet.

Hvis tispa har svake eller uregelmessige veer i mer enn 2–3 timer uten at det kommer noen valp.

Om det har gått mer enn 2 timer siden siste valp ble født og du vet at det er flere igjen.

Hvis tispa blør unormalt mye under eller etter fødselen, da dette kan være et tegn på rift i fødselsveiene.

Dersom ikke alle morkakene har kommet ut etter 24–48 timer etter fødsel.
Om tispas utflod er illeluktende.