Pass på flåtten

Flått bør tas bort så fort de blir oppdaget, helst innen det første døgnet etter de har satt seg fast. Det er derfor viktig å jevnlig sjekke hunden din for flått. Flåtten fjernes med en flåttfjerner eller pinsett, og det er viktig å få med hele dyret. Bruk gjerne et flåttmiddel for å forebygge. Dette får du resept hos av veterinæren din. 

Bilen kan bli en dødsfelle

Heteslag kan oppstå når hunden blir innestengt i et varmt og trangt rom, for eksempel i en bil. Hunder med flat nese er ekstra utsatte og rammes raskere av heteslag enn andre hunder. Det starter ofte med at hunden puster og peser voldsomt, som deretter går over i hyperventilering. Neste fase kan være besvimelse.

– Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det ikke lang tid før varmen i bilen har steget opp til 85 grader, sier Lena Bjurström, en av våre veterinærer.

Hvis du oppdager en hund i en bil bør du gjøre følgende:

 • Ta ut hunden – og kjøl den umiddelbart ned med kaldt vann.
 • Kontakt veterinæren selv om hunden virker normal.
 • Dusj, bad eller hell vann over hunden. Kle den inn i et bløtt håndkle om du har dette tilgjengelig.
 • Kontroller kroppstemperaturen så ofte som mulig.

Reise med hunden din?

Enten du skal ha med hunden på hytta i Sverige, på bilferie til Danmark eller på reise til mer eksotiske strøk, er det viktig å følge landets egne regler for innførsel av dyr. Noen land krever flere vaksiner enn andre. Mattilsynets regler gjelder for returen, altså innreise tilbake til Norge. Alle hunder som skal reise til utlandet, Sverige inkludert, må også ha et gyldig pass. Dette får du hos veterinæren din. Husk at hunden din må være ID-merket for å få et pass.

Hunder kan rammes av reisesyke, framfor alt ved bilkjøring. Det er viktig å tilvenne hunden bilkjøring fra valpealder. Ett tips er å ikke gi mat til hunden rett før avreise. 

Husk også å bruke bur eller en sikkerhetssele til hunden, i tilfelle uhellet skulle skje. Ha også friskt vann til hunden.

Insektbitt

Vepse- og bistikk gir sjelden noen alvorlige reaksjoner, selv om en del hunder kan klage høylytt etter et stikk. Det pleier å gi seg uten spesiell behandling, men noen hunder er likevel følsomme for vepse- eller bistikk og kan få en allergisk reaksjon. Dette kan du gjøre hvis hunden din blir stukket:

 • Inspiser hunden og se om det er få eller mange stikk.
 • Er hundens allmenntilstand dårlig? Er den trøtt og blek i tannkjøttet? Kontakt veterinæren hvis hunden blir dårlig.
 • Hold hunden under oppsikt den nærmeste timen, uansett tilstand.

Ormebitt

Hundens snute og nysgjerrighet kan ofte være en trussel for en huggorm. I selvforsvar vil en huggorm i flere tilfeller bite. Heldigvis er ett av tre ormebitt uten gift, men som hundeeier er det likevel viktig å være oppmerksom hvis du vet at hunden din har vært i kontakt med en orm eller hvis den viser atferdsendringer på tur. Giften til huggormen kan gi svært alvorlige skader, og selv med behandling er det ikke alle hunder som overlever et ormebitt.

Et av de vanligste symptomene er hevelse i bittområdet, og at hevelsen blir stadig større. Følg også med på hundens allmenntilstand og om hunden viser tegn til smerter, slapphet, oppkast eller dårlig mage. Det er viktig at du snarest mulig tar kontakt med veterinær for behandling. I mellomtiden må du forsøke å holde hunden helt i ro, slik at ikke giften sprer seg. Dette bør du gjøre ved ormebitt:

 • Ved symptomer på ormebitt; oppsøk veterinær snarest. 
 • Prøv å berolige hunden din og unngå at den blir stresset.
 • Løft hunden hvis den skal forflyttes, spesielt ved bitt i poten eller labben.

Kuttsår

Glasskår, ødelagte ølbokser og skarpe gjenstander kan være skummelt for hundene våre. Dypere sår bør sys for raskere sårheling. Er du usikker på om såret skal sys, bør du kontakte veterinær eller en klinikk. Dette kan du gjøre selv hvis du vet at det er et mindre sår som kan heles med tiden:

 • Rengjør såret med en naturlig såpe som grønnsåpe og vann.
 • Pass på at hunden ikke slikker på såret. Alternativt kan du bruke en krage for å hindre at hunden slikker. Krager får du som oftest kjøpt i dyrebutikker og hos veterinæren.