Det er vanlig at tispa har noe nedsatt matlyst ca. 2 uker ut i drektigheten. Dette er også vanlig helt mot slutten av drektigheten. En del tisper endrer oppførsel under drektigheten og kan bli mer kosete, søvnige og kan noen ganger virke litt drømmende eller nedstemte.

Det er vanlig at tisper kan ha blankt, vannaktig, blodtilblandet eller slimete utflod under drektigheten, spesielt i uke 5. Noen tisper blir bløte nedover bakbeina og i halegropen.

Tispa vil få et større jur fra ca. uke 5. Spenene vil få en mer rosa farge og står mer ut enn tidligere.

Bekreftelse av drektigheten

Drektigheten kan bekreftes ved palpering av en erfaren hånd ved dag 20–28 ut i drektigheten. 6–7 uker ut i drektigheten vil man ofte kunne kjenne fosterbevegelser når man holder hånden mot bukveggen.

Ultralyd kan utføres fra ca. 24–28 dager etter paring. Ultralyd viser kun et lite bilde av livmoren av gangen, det er derfor ikke mulig å telle antall valper på ultralyden. På ultralyd senere enn dag 28 kan man se både fosterbevegelser og hjerteslag, og derfor få et bilde av hvordan det står til med valpene inne i mors mage.

Dersom man ønsker å vite antall valper, kan man ta røntgenbilde når fødselstidspunktet nærmer seg. Forbeiningen av valpene skjer ved ca. uke 48–50, noe som gjør dem synlige på røntgen. Veterinæren kan da telle antall valper på bildene. Ettersom valper noen ganger kan ligge vanskelig til, hender det at det er en valp man ikke klarer å få telt.

Det er også mulig å ta en blodprøve som måler mengden relaxin i blodet ca. 29–30 dager etter paring. Det er viktig å huske at tidspunktet for paringen kan variere endel fra befruktningstidspunktet, noe som kan medføre en viss usikkerhet på hvor langt drektigheten er på vei.

Tegn på at fødselen nærmer seg

Mot slutten av drektigheten vil tispas aktivitetsnivå senkes, og hun sover mye.

Siste uken av drektigheten er det vanlig at tispa får melk i juret. Dette kan derfor være et tegn på at tiden nærmer seg.

Før fødselen starter synker progesteron-konsentrasjonen raskt, noe som fører til en målbar nedgang i kroppstemperaturen. Ofte synker temperaturen med 1 til 1,5 grader, og holder seg nede en stund før temperaturen går tilbake til normalen. Dette kalles et temperaturfall og skjer ca. 24 timer før fødselen starter.

Når fødselen nærmer seg vil tispa ofte bli noe rastløs, hun kan også gjemme seg bort på en plass hun føler seg trygg og bygge rede. Tispa kan også pese, skjelve eller slutte å spise. Dette er helt normalt. Det er nå livmoren begynner å trekke seg sammen, (ofte kalt murringer). Denne perioden varer normalt i 6–12 timer, men det kan gå opptil 36 timer før selve fødselen (utdrivingen) starter. Hos noen tisper kan man se en klar eller hvit utflod like før fødselen starter. Hvis man ser en klar eller hvitaktig hinne som kommer ut av vulva er dette et tegn på at valpingen er i gang.

Les også: Riktig fôr til drektige og diegivende tisper

Hva du kan gjøre

Mot slutten av drektigheten vil tispa ha et økt behov for energi og næringsstoffer. Ettersom valpene i magen vokser, vil det bli mindre og mindre plass til magesekken, og mange klarer da ikke å kompensere med å spise mer. Det er derfor viktig å sørge for at tispa får et godt tilpasset fôr.

Unngå å stresse tispa unødvendig i tiden hun går drektig. Dette er ikke tiden for å starte med nye øvelser eller løpe lange ritt.

Noter alle datoene for paringene, samt hvordan oppførselen til tispa var. Dette kan hjelpe deg å beregne sannsynlig fødselstidspunkt.

I god tid før fødselen, er det smart å gjøre klar en rolig og trygg plass der tispa kan føde valpene sine. Denne bør være på et lunt, varmt og rolig sted. Husk at en fødsel kan være grisete, så ha gjerne godt med tørre håndklær tilgjengelig. Håndklær eller annet oppsugende materiale kan legges både i bunnen av bingen og løst. Tenk på at disse bør kunne byttes ut når de blir bløte. Det er viktig å tenke på at de nyfødte valpene skal holdes tørre og varme.

De siste dagene før forventet fødsel er det lurt å ta temperaturen på tispa jevnlig, slik at du kan registrere temperaturfallet og når temperaturen er tilbake til normalen igjen. Dette kan hjelpe deg med å beregne ca. når fødselen setter i gang.

Når kontakte veterinær

Dersom tispa viser tegn på sykdom eller skade. For eksempel at hun er unormalt slapp eller har feber (temperatur over 39 grader).

Hvis temperaturfallet var over for mer enn 24 timer siden, uten at hun viser tegn på at fødselen nærmer seg.

Om det har kommet fostervann uten at noen valp har kommet innen 3 timer.

Ved grønnlig, brunlig eller mørkegrønn utflod som ikke raskt etterfølges av en valp.

Dersom tispa er drektig, og hun har vist tegn på at fødselen nærmer seg i mer enn 24–36 timer, uten at noe har skjedd.