Vi registrerer hvert år flere drukningsulykker hos oss i Agria. Den enkleste måten å forhindre at dette skjer er å ha hunden i bånd i nærheten av vann eller is, og ikke ta noen sjanser.

Hvis hunden går ut på isen

Hunder har ikke mulighet til å vurdere om isen er tykk eller tynn. Mange ganger holder isen så lenge hunden er i bevegelse, men så fort den stopper kan isen gi etter. Som hundeier er det lett å få panikk hvis hunden beveger seg ut på svak is. Det er likevel viktig at du som hundeeier ikke løper etter – hvis du er usikker på om isen bærer hunden din vil den mest sannsynlig ikke kunne bære kroppsvekten din. Utfallet kan derfor bli fatalt. Prøv heller å lokke hunden tilbake til trygg grunn.

Har du noe godt i innerlomma, er sannsynligheten større for at hunden din kommer på innkalling. Du kan også prøve å gå i motsatt retning, og se om hunden følger etter. 

Hvis isen knekker

Hvis uhellet skulle skje må du vurdere situasjonen. Ved grunt vann kan du alternativt gå/svømme ut til hunden. Er det derimot dypt og lengre fra land, kan det være direkte farlig å gå etter. Du må da ringe Brannvesenet, som har utstyret til å kunne gjøre en redningsaksjon. 

Kommer hunden seg opp, er den mest sannsynlig i en sjokktilstand. En nedkjølt hund har også lavt blodtrykk, sammentrukne blodkar og nedsatt oksygentilførsel. Det er da viktig å ta med hunden til en veterinær, som kan gi den riktig behandling og en langsom oppvarming. På veien til veterinær kan du gjerne massere hunden om du har mulighet. 

Huskeliste

  • Ha hunden i bånd eller langline på tur når du vet at isen er utsatt. Hvis du skal på tur i område med mye vann i nærheten, kan du også vurdere en flytevest. 
  • Ikke gå etter hvis hunden går ut på isen, lokk den heller tilbake. Hvis du vet at godis har en god tilbakekallende funksjon, husk å ha med noe godt i lomma. 
  • Skulle hunden gå gjennom isen må du vurdere situasjonen og eventuelt ringe Brannvesenet hvis det er for risikofylt gjøre en redningsaksjon.