Hver eneste dag i åtte år har Å2 vært med fengselsførstebetjent og hundefører Randi på jobb. Som et av to team med ansvar for hele sørvestlandet har de hindret flere episoder med narkotikasmugling til regionens fengsler. Å2 har siden valpestadiet blitt trent opp til å søke på personer, i celler og andre oppholdsrom, samt på leveranser til fengslene, og har gjort utallige funn takket være sin fabelaktige luktesans. Men på en helsesjekk i september 2016 sa det desverre stopp grunnet dårlig dybdesyn. Nå lever Å2 det gode pensjonistliv hos tidligere hundepasser Yvonne, som var dem som nominerte Å2 til Norges dyrehelter. 

– Å2 fortjener all heder og ære etter å ha viet nesten et helt hundeliv til rollen som statsansatt. Nå er han sjef i eget hus og hele familiens midtpunkt. Vi skjemmer han bort og skal sørge for at han får en fantastisk pensjonisttid med mye mosjon som han jo er så glad i – til tross for at alderdommen nå sniker seg innpå, forteller Yvonne.  

Hundefører Randi er allerede i gang med å trene opp en ny narkotikahund. Men det er tydelig at det å ”hoppe etter Å2” blir vanskelig.

– Å2 er en lydig og oppmerksom hund, med en ekstrem treffsikker snute. Jeg har hatt fem narkotikahunder, men ingen helt som Å2. Han har en naturlig autoritet, legger seg aldri på latsiden og sammen har vi blant annet vunnet Nordisk mesterskap for Kriminalomsorgens narkotikahunder i 2011. Det blir et stort rom å fylle for min neste hund, men jeg vet at Å2 er bare et steinkast unna dersom savnet skulle bli for stort, forteller Randi.

Fremdeles på vakt

Som både familiehund og pensjonist blir det en helt ny tilværelse for Å2 fremover. Likevel er det viktig for en hund som Å2 at instinktene opprettholdes og at overgangen ikke blir for brå.

– Det merkes at Å2 er vant til å være på jobb. Vi må gå mye tur, sikre nok stimuli og velge både aktiviteter og lokasjoner med omhu. Eksempelvis kan vi ikke gå turer i sentrum eller andre steder hvor Å2 kan bli oppmerksom på narkotikalukter. Til tross for pensjonistalderen er jo instinktet der, og han vil fremdeles prestere ved å søke og markere. Derfor blir det mye tur i skog og mark, og det ser ut til at Å2 elsker dette. Han blir nok en lykkelig pensjonist, forteller Yvonne.

Historien om Å2 varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å sette fokus på dyrenes innsats i samfunnet. Vi har fått inn mange flotte nominasjoner fra hele landet som viser hvor viktige våre dyrevenner er for oss mennesker. Å2 er et flott eksempel på en dyrehelt som har brukt sine evner til å gjøre en solid innsats for det norske samfunnet, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring

Donerer pengepremie til veldedighet

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelter får Å2 også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring for å donere til et veldedig formål. Valget falt på Dyrebeskyttelsen avdeling Nord-Jæren. Dyrebeskyttelsen jobber for å gi dyr en stemme, at dyr ikke skal defineres som «ting», men få grunnleggende rettigheter og anerkjennes som følende vesener.

– Vi i Agria ønsker å bidra til at Dyrebeskyttelsen på Nord-Jæren kan fortsette sitt gode arbeid.  De gjør en uvurderlig jobb for at dyrene våre skal bli behandlet med respekt og medfølelse og jeg synes det er flott at donasjonen går til akkurat dem, avslutter Geelmuyden. 

Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

Les mer om kampanjen her

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

For mer informasjon:

Jeanette Bretteville, Markeds- og kommunikasjonssjef i Agria Dyreforsikring

Epost: jeanette.bretteville@agria.no Tlf: +47 906 93 680