Snart er luftegårdene fulle av langbeinte og nysgjerrige føll, og vinterens bekymringer er glemt. Våren er en flott tid for alle hesteeiere!

Tid for følling?

De fleste fødsler som får en trist slutt kunne fått et lykkelig utfall om hoppa ikke hadde måttet følle alene. Den vanligste dødsårsaken blant føll i forbindelse med følling er nemlig at de blir kvalt i fostersekken. Snakk med veterinæren på forhånd og avklar eventuelle overvåkningssystem og hvem du skal kontakte. Les deg også opp på fakta om følling i god tid før den starter.

Amme til føllet

Årlig dør desverre et antall hopper i forbindelse med følling. For å kunne redde føllet må man fortest mulig fremskaffe råmelk som gir føllet en grunnleggende infeksjonsbeskyttelse. Dersom en hoppe har et overskudd av melk bør man melke denne for så å spare melken. Vær også raskt ute med å fremskaffe en amme til føllet.

En hoppe som har mistet sitt eget føll produserer melk og kan være til stor hjelp både med tanke på ernæring og sosialisering. Ta kontakt med din organisasjon, om det er DNT, NRYF, eller andre, for se om disse kan hjelpe. Ta også kontakt med hesterelaterte nettsteder, og ulike hestefora. Du kan lese mer om følling her.

Transport av hest en risiko

Allerede tidlig på våren møter man mange hestetransporter på veiene - på vei til konkurranser, til hingstestasjon eller lastet med unghester på vei til nye hjem. Mange av faremomentene ved transport av hest er enkle å forbygge. Bruk transportbeskyttere på hestens ben, eller bandasjer med tykke bandasjeunderlag. Bandasjen må dekke kronrand og baller. På bakben må beskyttelsen dekke en god bit over hasespissen. Enkelte hester gnir haleroten mot baklemmen, dette kan man løse med en bandasje her også.

Lasting av hesten

Lasting bør trenes i et rolig og stressfritt miljø - ofte er det nettopp hastverk som lager problem. Åpne den fremre døren slik at lys kommer inn. Sett skillelemmen til side slik at hengeren virker mest mulig åpen. Stå ikke foran hesten når den går inn, og lei den i leietau, ikke i grimen. Pass på at leietauet bindes passe stramt, er det for løst kan hesten få hodet under bommen. Enkelte hester behøver god plass i transporten for å holde balansen, noe som kan kreve at den må transporteres alene.

Se over hengeren

Det kan være smart å kontrollere hengeren utover obligatorisk kjøretøykontroll. Mye kan skje mellom kontrollene ettersom slitasjen på mange hengere er stor. Sjekk først bunnplaten. Et hvert tegn på rust eller forråtnelse innebærer risiko, og det skjer flere ulykker årlig hvor hester tramper igjennom gulvet i transporten.

Sjekk at bremser fungerer og at de ikke napper ved innbremsing. Blinklys og bremselys bør testes. Sikkerhetswire, mønsterdybde, lufttrykk og reservehjul er andre saker som bør kontrolleres, eventuelt med assistanse fra et verksted.

 


 

Agrias hestekalender:

Agrias hestekalender inneholder 12 deler som gir deg aktuelle tips og råd hver måned. For å ta del av alle, se linkene under:

Hestekalender Januar
Hestekalender Februar
Hestekalender Mars
Hestekalender April
Hestekalender Mai
Hestekalender Juni
Hestekalender Juli
Hestekalender August
Hestekalender September
Hestekalender Oktober
Hestekalender November
Hestekalender Desember