Følldiaré - alltid et faresignal

Mange føll får diaré under de første levemånedene. Det kan være flere årsaker til dette, men et hvert tilfelle av diaré krever skjerpet oppmerksomhet fra hesteeier. Når hoppen blir brunstig rammes mange føll av såkalt "brunstdiaré". Denne typen diaré er oftest ufarlig, men veterinære må tilkalles umiddelbart dersom avføringen ikke blir fast igjen når hoppen er ferdig med brunsten.

Transport av hoppe med føll

Mange hopper som sendes til bedekning har føll ved foten. Hoppen får ikke transporteres før tidligst seks dager etter følling. Selvfølgelig må ekstra hensyn tas til føllet ved transport. Ha alltid den øverste baklemmen igjen, flere føll har kommet seg ut av transporten den veien. Bind aldri føllet under transport og ha heller ikke grime på føllet. La ikke døren på hengeren stå åpen uten tilsyn om dere tar en pause. Strø rikelig med halm i hengeren. De fleste føll behøver å ligge i perioder under reisen. Se til at det finnes godt med plass så hoppa ikke tramper på føllet. Og selvfølgelig - transportér ikke hoppe som har vist tegn til aggresjon mot føllet.

Transportsyke – mer vanlig

Sykdommen skyldes i stress ved lange transporter kombinert med virus i luftveier, dårlig luftkvalitet og nedsatt kondisjon. Disse faktorene muliggjør en infeksjon med en rad ulike bakterier, ofte fra normalfloraen, som igjen kan resultere i lungebetennelse.

For å motvirke transportsyke skal man være veldig nøye med ventilasjon av transporten. Under lengre reiser skal man gjøre et stopp minst hver fjerde time og laste av hestene slik at de får frisk luft. Dersom dette er umulig bør man i alle fall stoppe og lufte igjennom transporten skikkelig. Fôring skal helst foregå slik at hesten kan spise med senket hode. Da kan den bli kvitt slim og partikler som ellers fester seg i luftveiene.

Ingen piggdekk på hengeren

I det fleste stedene i landet er nå sesongen for piggdekk over. 1. påskedag er siste dag du kan kjøre med piggdekk i Sør- og Midt-Norge, mens du kan kjøre med piggdekk fram til 1. mai i Nord-Norge. Gå gjerne over hengeren og sjekk at bremser og alt annet fungerer som det skal etter en lang vinter. 

Vaksinasjoner

Se over vaksinasjonsstatusen på hesten din. Hesten bør være grunnvaksinert mot virusinfeksjoner, og skal absolutt være vaksinert mot stivkrampe. Kontroller at du har fulgt vaksinasjonsskjemaet.

Bruker du høysilage?

Vær ekstra nøye når du tar høysilage fra ballene nå når solen skinner - det blir lett varmt i ballene. Dette kan forårsake muggdannelser som er skadelig for hesten.

 


 

Agrias hestekalender:

Agrias hestekalender inneholder 12 deler som gir deg aktuelle tips og råd hver måned. For å ta del av alle, se linkene under:

Hestekalender Januar
Hestekalender Februar
Hestekalender Mars
Hestekalender April
Hestekalender Mai
Hestekalender Juni
Hestekalender Juli
Hestekalender August
Hestekalender September
Hestekalender Oktober
Hestekalender November
Hestekalender Desember