Har du en hoppe som skal bedekkes?

For å få i gang stabil og tydelig brunst bør hoppen være ute i dagslys så mye som mulig. Det kan også være smart å forlenge døgnet ved å tenne en lampe i stallen noen timer etter mørkets frembrudd. Lyset påvirker de delene av hormonsystemet som regulerer brunstsyklusen. Den første brunsten på vårvinteren er et godt tilfelle for å ta en bakteriologisk livmorprøve. Snakk med veterinæren din!

Avlusning

Hester i flokk som ikke blir trent, vasket og børstet regelmessig får lett parasitter. I de fleste tilfellene handler det om lus, som ser ut som gråhvitt flass i pelsen. Det finnes effektive preparat for å bekjempe lus, snakk med veterinæren din.

Løsdrift på vinteren

Det blir mer og mer vanlig å stalle opp unghester på løsdrift. Denne løsningen gir mange fordeler, men det er langt i fra vedlikeholdsfritt. Når mange hester samles på begrenset plass må man være ekstra nøye med parasittkontroll. Hver dag skal hvert enkelt individ kontrolleres nøye for endringer i eksteriør, hold og oppførsel. Enkelte hester spiser for lite, noen for mye, andre blir litt mobbet eller blir hele flokkens hakkekylling. Alle hester passer helt enkelt ikke i løsdrift.

Vinterhagen

Se til at luftegården ikke har store ispartier der hester uten brodder kan skli og bli skadet. Spesielt farlig er isflekker som er dekket av snø. Måk bort snøen, salt eller legg på sand der det måtte behøves. Tenk også på at brøytekanter langs gjerdekantene kan redusere strømtrådens funksjon. Glem heller ikke at hestene må ha tilgang til vann som ikke fryser. Et godt tips er å lage flere foringsplasser. Dette gjør at hesten beveger seg mer, og luftegården blir ikke like opptråkket som når all foring foregår på samme sted.

Snøkladder

At snøen ”kladder seg fast” under høvene er vanlig under en mild vinter. Problemet er oftest verst når man skritter, i trav kan ofte kladdene forsvinne i det hoven treffer marken. I enkelte tilfeller (kortere stunder) kan det hjelpe å smøre hovfett på hovens underside. Man kan også sko med spesielle snøsåler, dette minsker problemet. Det er viktig å anpasse tempoet etter underlaget, og et annet tips er å ha en tre- eller gummiklubbe hengene på stalldøren. Med denne slår du bort is og snøkladder før hesten går inn i stallen, slik at den ikke sklir på stallgulvet.

 


 

Agrias hestekalender:

Agrias hestekalender inneholder 12 deler som gir deg aktuelle tips og råd hver måned. For å ta del av alle, se linkene under:

Hestekalender Januar
Hestekalender Februar
Hestekalender Mars
Hestekalender April
Hestekalender Mai
Hestekalender Juni
Hestekalender Juli
Hestekalender August
Hestekalender September
Hestekalender Oktober
Hestekalender November
Hestekalender Desember