Tilgang til vann

Hesten skal alltid ha tilgang til rent vann, også når den er ute. Mange hester drikker mindre vann når det er kaldt, men det er ikke fordi hesten er mindre tørst som mange kanskje tror. Studier har vist at hester som tilbys temperert vann drikker mer enn hester som får kaldt vann. Hvis der er veldig kaldt, bør du bytte vann ofte slik at det ikke fryser. Det finnes også spesielle vannkar som gjør at vannet ikke fryser.

Forstoppelses- og sandkolikk

Kombinasjonen av mindre vann og mosjon, og mer fôr, øker risikoen for forstoppelseskolikk. God tilgang på vann og mosjonering er viktige tiltak som kan forebygge at hesten rammes av forstoppelseskolikk. For å oppmuntre hesten til å bevege seg mer i luftegården kan du fordele fôret små hauger rundt omkring, slik at hesten må jobbe litt for maten.

Det er samtidig viktig at hesten har tilgang på noe å spise når den er ute. I tillegg til at dette bidrar til at hesten holder varmen, hindrer det også den får i seg sand som er brukt som et underlag mens den leter etter mat. Hvis hesten får i seg for mye sand kan det føre til en forstoppelse i tarmene, en såkalt sandkolikk. Sandkolikk kan forebygges med psylliumfrø (loppefrø) ved at frøene pakker seg rundt sanden, og frakter den ut sammen med avføringen. Men, mistenker du kolikk anbefaler vi at du kontakter veterinæren din for å rådføre deg.

Is og glatt føre

Snø, kombinert med vekslende temperaturer, kan by på trøbbel. Snø kan feste seg under hestens hover og føre til at hesten sklir og vrikker et ben. Glattis kan også forårsake at hesten mister kontroll på beina, og i verste fall få bruddskader. Det er derfor viktig å bruke korte brodder og snøsåler for å forhindre at snøen pakker seg. 

Broddsår

Under vinterhalvåret kan hesten trenge brodder for å klare seg på isete underlag. Å bruke brodder på hesten medfører likevel en viss risiko for sår. Vær oppmerksom på hestenes bevegelsesmønster og gi den beskyttelse for å minimere risikoen for sår etter brodder. Broddene bør likevel tas ut så fort de ikke er nødvendige. De fleste hester sliter broddene ujevnt. Bytt derfor slitte brodder i tide – slik at hesten ikke belaster hoven feil. 

Forfangenhet

Det er like viktig å holde en jevn balanse mellom fôr og mosjon, sommer som vinter. Forfangenhet er ikke bare et problem på sommeren. For mye mat og for lite trim kan føre til en større risiko for forfangenhet. Hvis hesten din står mye i paddock, er det viktig å legge inn regelmessig trening. 

Giftig barlind

Unngå for all del barlind som pynt i stallen! Dette er svært giftig for hester, på lik linje som for elg, rådyr og annen storvilt. Planten inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig for både dyr og mennesker. Og dessverre har hester sansen for barnlinden.

Les også: Trygg julepynt i stallen