Det er natt til 2. januar og Jonas Linnerud sover tungt. Han merker ikke at det er røyk i rommet. Plutselig våkner han av et forferdelig spetakkel utenfor soveromsdøren.

– Jeg hørte skriking og kloring på soveromsdøren. Katten min Vesla, pleier å krafse på døra om hun vil inn. Jeg skjønte at dette var noe spesielt fordi det var så ekstremt, forteller Jonas.

Tjukk, svartgrå røyk velter inn gjennom døren idet han åpner opp for den desperate pusen. Det er bare sekunder om å gjøre. Jonas og Vesla må hoppe ut av vinduet. Heldigvis lå soverommet i første etasje.

Klok katt

Det har gått opp for ham hvor galt det kunne gått – og hvor heltemodig ni måneder gamle Vesla var som varslet ham.

– Heldigvis var ikke sønnene mine hjemme den natten. Da kunne det gått riktig galt. Hele huset var overtent, og hoveddøren blokkert, forteller Jonas, som takker pusen for at han lever i dag.

Det gikk 40 minutter før brannvesenet kom. I løpet av de minuttene sto Jonas og Vesla noen meter lenger oppe i veien og så hjemmet deres brenne ned. I dag står bare et par av veggene igjen på gårdstunet der Jonas vokste opp som barn. 

Et spesielt bånd med matfar

Jonas mener helt bestemt at Vesla er den mest spesielle katten han har hatt noen gang.

– Ikke en kveld går uten at Vesla ligger på brystet mitt. Hun er en veldig kjælen katt. Har jeg en dårlig dag skal Vesla enda mer opp i ansiktet og kose med meg. Hun er veldig glad i matfar, og fotfølger meg over alt på gården, smiler han.

Historien om Vesla varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

– Med kåringen av Norges dyrehelter ønsker vi å berømme dyrenes innsats i samfunnet vårt. Det er ingen tvil om at dyrene våre er viktige for oss mennesker og det er fantastisk å se nominasjonene som har kommet inn fra hele Norge. Vi er stolte over å kunne kåre Vesla som en slik dyrehelt. Hun, som utførte en ordentlig heltedåd da hun reddet matfars liv, er et godt eksempel på hvor mye dyr betyr for oss, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring. 

Donerer pengepremie til terapiridning

I tillegg til å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelt får Vesla og matfar Jonas Linnerud også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som doneres til et valgfritt veldedig formål. De valgte å gi pengene til Julie Birgitte Magnussons foretak Friskhelsa, som tilbyr terapiridning for mennesker med ulike behov og handicap ved Stall Solheim i Eidskog kommune.

– Vi i Agria ønsker å bidra til at flere skal få kunne glede av dyr som en del av terapi. Tilbudet med terapiridning på Stall Solheim er et fantastisk tiltak som kommer mange mennesker til gode, avslutter Geelmuyden. 

I løpet av kampanjen kåres det ti delvinnere, og en av disse blir kåret til hovedvinner. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund. Les mer om kampanjen her: http://j.mp/Norgesdyrehelter

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.