Mange katteeiere tror feilaktig at ormebitt er ufarlig for katter. I de minst alvorlige tilfellene blir det bare en hevelse i området der ormen har bitt, men i de mer alvorlige tilfellene kan det bli skader på kroppens organ. Katten får lever- og nyreskader, og ofte blodmangel. Dette kan gå over med hvile og egnet medisinering.

Dessverre kan noen katter rammes enda hardere og får omfattende lever- og nyreskader. Også hjertet kan påvirkes. De får store blodkarskader og alvorlig anemi (blodmangel). Protein lekker ut og det oppstår store væskeansamlinger i buk, bryst og i bena. I disse tilfellene kreves intensivbehandling hos veterinær, men likevel overlever ikke alle katter ormebitt.

Alle katter kan bli dårlige av ormebitt

Det har stor betydelse HVOR katten blir bitt. Det vanligste er at katten blir bitt i nesa og leppene. Noen ganger tar bittet i en eller flere labber. Man vet aldri på forhånd hvilken katt som vil bli syk, og må derfor bare utgå fra at enhver katt kan bli det.

Ormen hugger tak i byttet sitt og sprøyter inn gift i såret. Den doserer giften forskjellig fra gang til gang. Noen ganger kan det virke som om det ikke kommer gift i det hele tatt, mens det andre ganger kommer en stor dose.

Symptomer på at katten har blitt bitt av orm

Ormegiften er en blanding av flere giftstoffer eller enzymer. De påvirker blodet slik at blodkarene blir ødelagt og øker risikoen for blodpropp. Et av enzymene bryter ned vev, frigjør kroppsegne substanser og virker som gift.

Først merker man ikke så mye på katten selv om den er blitt bitt, men etter en stund blir den trøtt og vil helst ligge. Etter en time eller to blir det hevelse på bittstedet. Om katten er bitt i snuta eller leppene, vil hodet/ansiktet hovne kraftig opp og nå et maksimum etter 1-2 døgn. Leppene kan bli minst dobbelt så store og hevelsene kan også spre seg nedover halsen. Om katten blir bitt i labben, vil den bli hoven og deretter sprer hevelsen seg oppover benet.

Farligst å bli bitt i labben

De fleste tror at bitt i lepper og snute er farligst, med tanke på luftveiene. Slik er det heldigvis ikke. Til tross for at de fleste katter blir bitt i hode- og halsregionen, er det de som blir bitt i labben som oftest dør.

Hvorfor er det slik? Når katten går på benet som er bitt, bidrar musklenes sammentrekninger, sammen med blodsirkulasjonen, til at giften sprer seg. Det er derfor det er så viktig at katten holdes rolig og ikke får mulighet til å gå på benet.

Det er ulike oppfattninger om hvorvidt kortison har noen positiv effekt eller ikke ved ormebitt. Diskuter dette gjerne med veterinæren din ut i fra hvordan situasjonen ser ut hos deg og hva de seneste studier har vist.

Om katten din blir bitt av orm, gjør følgende:

  • Hold katten i ro, spesielt om bittet er i labber eller ben.
  • Oppsøk veterinær snarest