Mange katteeiere tror feilaktig at ormebitt er ufarlig for katter. I de minst alvorlige tilfellene blir det bare en hevelse i området der ormen har bitt, men i de mer alvorlige tilfellene kan det bli skader på kroppens indre organer. Katten kan få lever- og nyreskader, og ofte blodmangel. Dette kan gå over med hvile og egnet medisinering.

Dessverre kan noen katter bli alvorlig syke og få omfattende lever- og nyreskader. Hjertet kan også påvirkes. Katten kan få store skader på blodkar og alvorlig anemi (blodmangel). Protein lekker ut av blodårene og det kan oppstå store væskeansamlinger i buk, bryst og i bena. I disse tilfellene kreves intensivbehandling hos veterinær, men likevel overlever ikke alle disse kattene.

Les også: Lungeorm hos katt

Alle katter kan bli dårlige av ormebitt

Det har stor betydelse hvor katten blir bitt og hvor mye gift ormen gir fra seg. Det vanligste er at katten blir bitt i nesa og leppene. Noen ganger blir katten bitt i en eller flere labber. I kattens labber er det god blodtilførsel, noe som gjør at giften raskere tas opp i blodbanen som kan gi større fare for skade på indre organger.

Det er vanskelig å si på forhånd hvilken katt som vil bli alvorlig syk, og man bør derfor gå ut i fra at katten kan bli svært syk av dette.

Ormen hugger tak i byttet sitt og sprøyter gift inn via huggtennene. De vil gi fra seg ulik mengde gift. Noen ganger kan det være et såkalt "tørrbitt" der ormen ikke gir ut gift i det hele tatt, mens det andre ganger kan komme en stor dose. Ved innsprøytning av store mengder gift vil tilstandern fort kunne bli alvorlig.

Symptomer på at katten har blitt bitt av orm

Ormegiften er en blanding av flere giftstoffer og enzymer. De påvirker blodet slik at blodkarene blir ødelagt og øker risikoen for blodpropp. Et av enzymene bryter ned vev og vil derfor kunne gjøre skade på indre organer når denne giften tas opp i blodbanen og frigjør kroppsegne substanser og virker som gift.

Først merker man ikke så mye på katten selv om den er blitt bitt, men etter en stund blir de ofte trøtte og vil helst ligge. Noen ganger kan man se at de har to små sår og er litt hovne der de har blitt bitt.

Etter en time eller to vil hevelsen bli mer synlig. Om katten er bitt i snuta eller leppene, vil hodet/ansiktet fortsette å hovne kraftig opp de neste1-2 døgn. Leppene kan bli minst dobbelt så store og hevelsene kan også spre seg nedover halsen.

Om katten blir bitt i labben, vil den bli hoven og deretter sprer hevelsen seg oppover benet.

Farligst å bli bitt i labben

De fleste tror at bitt i lepper og snute er farligst, med tanke på luftveiene. Slik er det  ikke. Normalt vil luftveiene holdes åpne selv om hodet og ansiktet hovner kraftig opp. Ved bitt i dette området vil giften ofte holde seg mer lokalt enn ved bitt i poter og bein. Til tross for at de fleste katter blir bitt i hode- og halsregionen, er det de som blir bitt i labben som oftest dør.

Hvorfor er det slik? 

Ved bitt i poter og labber vil tilstanden ofte bli mer alvorlig ettersom det i dette området er god blodsirkulasjon samt at huden her er strammere og det er derfor mindre rom for hevelse.

Når katten går på benet som er bitt, bidrar musklenes sammentrekninger, sammen med blodsirkulasjonen, til at giften raskere tas opp i blodbanen og derfra kan gjøre skade på indre organger. Det er derfor det er så viktig at katten holdes rolig og ikke får mulighet til å gå på benet.

Om katten din blir bitt av orm, gjør følgende:

  • Hold katten i ro, spesielt om bittet er i pote eller ben.
  • Oppsøk veterinær snarest