Hvordan smittes katter?

Lungeorm (aelurostrongylus abstrusus) smittes i all hovedsak ved at katter spiser for eksempel mus, fugl eller frosk. Disse dyrene har igjen fått i seg parasitten gjennom mellomverten, nemlig snegler. Katten kan også bli smittet direkte fra snegler eller sneglens slim. Eggene legger seg i lungene og blir til larver. Disse forårsaker hoste hos katten, og dermed vil katten hoste ut larvene. I denne prosessen svelger også katten larvene, og dermed havner de i fordøyelsessystemet og deretter avføringen. 

Parasitten kan ikke smitte direkte fra katt til katt, og ikke til andre typer dyr eller mennesker. Alle katter kan smittes, men utekatter som spiser byttet er naturlig nok mye mer utsatte.

Hva er symptomene?

Symptomene kan variere i stor grad, alt fra mildere symptomer til mer alvorlige. Spesielt er det vanlig å se endringer i luftveiene. De vanligste symptomene er:

  • hoste, hvesing og tung/rask pust
  • nysing og rennende nese
  • forstørrede lymfeknuter
  • trøtthet og vekttap

Når bør du kontakte veterinær?

Ser du noen av de overnevnte symptomene anbefaler vi at du kontakter en veterinær. Unge og eldre katter er spesielt utsatte, og katter med svekket immunforsvar. Ved undersøkelse av kattens avføring vil man kunne avdekke hvorvidt det er snakk om lungeorm. 

Lungeorm behandles med ormekur, og følges opp med prøver av avføringen. Det finnes for øvrig ingen vaksine eller forebyggende behandling, annet enn at det kan være et alternativ å ha på en bjelle på kattens halsbånd, slik at katten ikke like lett får tak i byttet. 

Hva koster en katteforsikring?

Sjekk pris her!

Hva koster en katteforsikring?

Sjekk pris her!