Det kan være flere årsaker til diaré og oppkast hos katt. Vanlige årsaker er at katten har spist noe den ikke har tålt. Bakterier, virus eller innvollsparasitter kan også være årsak.

Noen katter kan også reagere på fôrbytte eller andre kostholdsendringer. Andre årsaker kan være reaksjon på medisiner, forgiftninger eller fremmedlegemer. Det kan også skyldes sykdom i andre organer som lever, bukspyttkjertel eller nyrer.

Ved oppkast og diaré som ikke går raskt over er det viktig å få stilt en diagnose. Oppkast og diaré kan føre til væsketap og forstryrrelser i salt/elektrolyttbalansen til katten.

Ved tap av væske er det viktig at katten får i seg nok drikke og mat for å dekke over tapet, slik at katten ikke blir dehydrert. Dette gjelder spesielt for eldre katter og for kattunger. 

Ved hyppig oppkast eller kraftig diaré, kan tilstanden raskt bli kritisk for katten. 

Les også: Musegift kan forgifte katter

Når bør du oppsøke veterinær?

Hvis katten har redusert allmenntilstand, nedsatt mat og drikkelyst, større væsketap, kaster opp mer enn normalt eller at diaréen/oppkastet ikke går raskt over eller er blodtilblandet, anbefaler vi at du kontakter veterinæren.

Det samme gjelder hvis du mistenker at katten har fått i seg et fremmedlegeme som kan ha satt seg fast eller har fått i seg noe som kan være giftig, som for eksempel rottegift eller en giftig plante. 

Hva kan du selv gjøre?

Hvis katten ikke har vist noen av de overnevnte symptomene, finnes det noen enkle tiltak du kan gjøre hjemme. For voksne og eldre katter kan du sette vekk maten noen timer, slik at kun vannskålen står fremme. På den måten får mage og tarm "hvile".

Du bør så gi kun små porsjoner med mat av gangen. Hos veterinæren får du tak i fôr som er laget slik at det er lett fordøyelig og ekstra snilt for magen. Det går også an å lage en slik diett selv ved å bruke kokt ris, kylling eller hvit fisk.

Et annet alternativt for å stabilisere tarmen er å gi pre- og probiotika som tilfører tarmen sunne bakterier (laktobasiller). Noen av disse inneholder også spesielle stoffer som lager en beskyttende barriere i tarmen. Dette fås reseptfritt hos veterinæren eller på apoteket.

Det er også viktig å huske å følge alle vaksinasjoner, da dette vil gi katten beskyttelse mot flere virussykdommer.