Oppkast og diaré hos katt

Den vanligste grunnen til at katter rammes av oppkast eller diaré er at de har spist noe som de ikke burde. Som oftest går problemet over på noen dager og det er mye du kan gjøre selv for å hjelpe katten til å bli bedre. Her forteller vi hva du kan gjøre samt når det er på tide å oppsøke veterinær.

Caroline Harlos jobber som klinikkveterinær på Albano djursjukhus i Stockholm og hennes spesialinteresse er oppkast og diaré hos hund og katt.

– En katt har vanligvis en formet avføring opp til tre ganger om dagen. Blir det mer enn dette, eller om avføringen blir en myk kladd eller harde ”harelorter” er noe feil, forteller Caroline.

Tynntarmen

Diaréer kan være både akutte eller kroniske og det er også forskjell på tynntarmsdiaré og tykktarmsdiaré. Hvis katten rammes av en tynntarmsdiaré har den store mengder løs væskelignende avføring.

– Er det mye mørkt blod i kattens avføring er det alvorlig og du bør oppsøke veterinær omgående, sier Caroline.

I tynntarmen tas næring, væske og vitaminer opp og dessuten sitter 65 % av kattens immunforsvar der.

– Alt som passerer tynntarmen kan derfor gi reaksjoner på immunforsvaret, forklarer Caroline.

Tykktarmen

Har katten derimot en tykktarmsdiaré er avføringen mer frekvent samtidig som den minsker og blir løsere. Avføringen kan også være slimete.

– Irritasjon og småsår i tarmen kan gi en liten lysere blødning men det er ikke farlig.

I blant kan tykktarmsdiaré dempes av litt ekstra fiber i kosten mens andre ganger så fungerer en mer lettfordøyelig kost bedre.

– Der får katteeieren helt enkelt teste seg frem, forklarer Caroline.

Oppkast

Oppkast er en forsert oppstøt av mage- og tynntarmsinnhold. Kommer maten opp uten kraft kan det være på grunn av en for slapp matstrupe eller at noe har satt seg fast i den.

– Fremmedlegeme i tynntarmen gir intensiv oppkast. Hvis katten har et fremmedlegeme som ligger og ”skvalper” i magesekken kan den få symptomer som ligner kronisk oppkast.

Hårballer som dannes i magen av alt hår som katten slikker i seg når den vasker seg kan også forårsake oppkast hos katten.

– Mistenker dyreeieren at katten har fått i seg noe den ikke skal må en gastroskopi eller en bukåpning gjøres. Derfor skal fremmedlegemer som katten har fått i seg alltid tas på alvor, sier Caroline.

Hjelp katten din hjemme

Hvis kattens allmenntilstand er upåvirket trenger du ikke å umiddelbart dra til veterinæren for at den kaster opp eller er dårlig i magen.

Har katten din kun diaré gir du små porsjoner skånsom kost regelmessig (noen teskjeer annenhver time). Skånsom kost består av kokt hvit fisk eller kylling.

– Hvis katten kaster opp skal du faste den i 12 timer, det vil si kun la den drikke vann, før du begynner med små porsjoner skånsom kost.

På klinikker, dyrebutikker og apotek får man også kjøpt spesielle fòr og tilskudd som stopper opp diaréer og normaliserer tarmfloraen.

– En kattunge skal derimot aldri sultes ettersom de blir veldig fort uttørket, poengterer Caroline.

Væsketap

En katt som kaster opp eller har diaré mister mye væske noe som meget unge eller gamle katter ikke takler like bra som voksne individer.

– Væskebehovet under et døgn er normalt 0,5 dl vann per kilo men ved væsketap trenger katten dobbelt så mye vann.

For å kontrollere om katten din er uttørket kan du kjenne på tannkjøttet som skal være glatt og ikke klebete. Det går også å kontrollere ved å løfte huden på hodet eller i nakken som vanligvis trekker seg raskt tilbake.

Resept på væskeerstatning å blande hjemme:

 • 1 liter vann
 • 1 spiseskje druesukker
 • 1 teskje salt

Forstoppelse

Forstoppelse kan gi oppkast og rammer ofte innekatter som beveger seg lite. I blant kan også sykdommer og forandringer i ryggen som gjør det smertefullt for katten å gjøre fra seg være en årsak.

– Tidligere anbefalte man parafinolje ved forstoppelse men det gjør ikke jeg ettersom det skjer at vi får inn katter som får lungebetennelse av det. Parafinolje er nemlig helt fri for smak og stimulerer ikke svelgerefleksen. Da er det bedre å teste med Laktulose eller Vi-Siblin som er reseptfrie legemidler for menneske.

Andre årsaker til mage- og tarmproblemer

Hvis katten din ikke blir bedre til tross for faste og skånsom mat, eller får tilbakevendende problemer bør du søke hjelp hos veterinær ettersom det da kan finnes en bakenforliggende årsak til mage- og tarmproblemene. Noen mulig årsaker er:

 • Fòrintoleranse
 • Genetiske sykdommer
 • Parasitter (tritrichomonas)
 • Magesår
 • Svulster
 • Virusinfeksjoner (f.eks. parvo-, corona- og rotavirus)
 • Bakterielle infeksjoner (f.eks. salmonella).
 • Innvollsorm
 • Bukspyttkjertelbetennelse

Når skal man søke hjelp

 • Hvis kattens allmenntilstand blir dårlig (feber, meget sløv eller uttørket).
 • Hvis du mistenker at katten har svelget et fremmedlegeme.
 • Hvis katten kaster opp mye vann til tross for at den får små mengder.
 • Hvis katten er meget ung eller gammel og raskt blir uttørket.
 • Hvis oppkastet eller diaréen blir meget blodblandet (litt lyst blod er ikke farlig).

Hvis det ikke gir seg til tross for faste og skånsom eller spesialmat, eller om katten får tilbakefall.

Liker? 26 av 29 likte , 4,5 i rangeringer