Det kan være flere årsaker til diaré og oppkast hos katt. Det kan skyldes bakterier, virus eller innvollsparasitter, bakterier fra giftig mat eller reaksjon på fôr. Andre årsaker kan være reaksjon på medisiner, forgiftning eller et fremmedlegeme. Det kan også skyldes sykdom i organer. 

Oppkast og/eller diaré kan føre til væsketap og forstyrrelser i saltnivået til katten. Ved tap av væske er det viktig at katten får i seg nok drikke og mat for å dekke over tapet, slik at katten ikke blir dehydrert. Dette gjelder spesielt for eldre og yngre katter.

Ved hyppig oppkast eller kraftig diaré, kan tilstanden raskt bli kritisk for katten. 

Når bør du oppsøke veterinær?

Hvis katten har redusert allmenntilstand, nedsatt mat og drikkelyst, større væsketap eller at diaréen/oppkastet er blodig, anbefaler vi at du kontakter veterinæren. Det samme gjelder hvis du mistenker at katten har fått i seg et fremmedlegeme som har satt seg fast eller kan være giftig, som for eksempel rottegift eller en giftig plante. Ser du noen av disse symptomene, kan du gjerne måle kroppstemperaturen. Er denne under 38 grader eller over 39 grader, er det også lurt å rådføre deg med veterinær.

Hva kan du selv gjøre?

Det finnes noen enkle tiltak du kan gjøre hjemme når du ser at katten din kaster opp eller er dårlig i magen. Først og fremst kan det være lurt – ved voksne/eldre katter – å sette vekk maten noen timer, slik at kun vannskålen står fremme. På den måten får mage og tarm "hvile". Du får også tak i fôr med lavere fettprosent som kan bidra til stabilisering, alternativt kan du lage mat som ris, fisk eller kylling. 

Et annet alternativt for å stabilisere tarmen er å gi pre- og probiotika, et tarmstabiliserende preparat. Dette fås reseptfritt. Ellers er det viktig å huske å følge alle vaksinasjoner.