Dølahesten Elstadsvarten på Beitostølen Hestesportsenter er en av de mest populære terapihestene blant pasientene. Det er ikke uten grunn. Den 11 år gamle hesten er like snill og trygg med alle han møter, og han har en helt spesiell effekt på de aller minste.

– Vi hadde en jente med den sterkeste graden av cerebral parese. Elstadsvarten gikk rett bort til henne og la hodet forsiktig ned på rullestolen. Da løftet hun hodet for å titte opp på han, en bevegelse som vanligvis ikke er mulig å gjøre for personer med denne graden av sykdommen. Da klarte vi ikke å holde tårene tilbake, forteller Nina-Kristin Tvetene, som er ride-fysioterapeut og stallassistent ved senteret. 

Stor hest, stort hjerte

Beitostølen Hestesportsenter har hvert år over 800 barn, ungdom og voksne med ulike diagnoser og funksjonsnedsettelser på rehabiliteringsopphold.

– Vi har mange pasienter med forskjellige diagnoser innom, som rullestolbrukere, cerebral parese og synshemmede, sier Nina-Kristin.

Til tross for sin store størrelse, er dølahesten veldig forsiktig når han har noen på ryggen.

– Han har lange ben og går fort, men når han har rytterne på ryggen, så lister han seg frem og krymper. Å være terapihest er en krevende jobb som krever sterk intuisjon og trygghet. Det har Elstadsvarten. Han tar plass, både med personligheten sin og størrelsen, sier hun.

Leder i flokken

Elstadsvarten er den største hesten på senteret, og har jobbet i underkant av ett år som terapihest. Den store, svarte kjempen bergtar alle som møter han, også de andre hestene. 

– Han er lederen i flokken, en rolle han tar som den største selvfølge. Vi har en hoppe her som er veldig betatt av han, han er jo så høy og mørk. Men flørting er han dessverre dårlig på, ler Nina-Kristin.

Med kåringen Norges dyrehelter ønsker Agria Dyreforsikring å berømme dyrenes innsats i samfunnet vårt. Historien om Elstadsvarten varmet hjertene til juryen.

– Det er ingen tvil om at dyrene våre er viktige for oss mennesker og det er fantastisk å se nominasjonene som har kommet inn fra hele Norge. Vi er stolte over å kunne kåre Elstadsvarten som dyrehelt. Han, som hver eneste dag jobber med å skape glede og mestring for pasientene ved Beitostølen Hestesportsenter, er et godt eksempel på hvor mye dyr betyr for oss, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Donerer pengepremie til veldedighet

I tillegg til å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelt får Eldstasvarten og Beitostølen Hestesportsenter også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som doneres til et veldedig formål. Valget deres falt på Krogsrud Gård og Hestesenter i Kongsvinger. Gården tar imot omplasseringshester og andre dyr som av ulike grunner må plasseres bort.

– Vi i Agria ønsker at flere dyr skal få en ny sjanse. Vi er glade for å kunne bidra til at Krogsrud Gård og Hestesenter kan fortsette sitt gode arbeid, avslutter Geelmuyden.

I løpet av kampanjen kåres ti delvinnere, og en av disse blir hovedvinner. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund. Les mer om kampanjen her: http://j.mp/Norgesdyrehelter

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.