Mon tro om Byglandsheimen er eneste sykehjem i Norge med egen besøksgris? Minigrisen Stella (4) har etter flere år blitt en del av familien på sykehjemmet i Bygland, Aust-Agder. Jevnlig blir hun med matmor, pleieassistent Elisabeth Langeid, på jobb.

Holder gulvene skinnende rene

– Stella er en veldig spesiell gris. Hun skaper så mye latter og glede. Og gulvene på sykehjemmet er aldri så rene som når hun er innom. Hun spiser alle smuler hun kan finne etter måltidene, smiler Elisabeth.

I tillegg til å holde alle gulv smulefri, er det ingen tvil om at det vanker mye godsaker på Stella fra de eldre. Men minigrisen vil helst at maten serveres på en helt spesiell måte.

– Hun er en skikkelig diva, og hater å bli skitten. Om man forsøker å gi Stella en brødskive med syltetøy, vil hun ikke ha den med mindre man mater henne med gaffel, ler matmor, og legger til at minigrisen er svært smart.

– Hun åpner alle skap og dører i huset, så kjøkkenskap og kjøleskap hjemme har måttet bli «grisesikret» med hengelås, forteller Elisabeth.

 Sjarmerer med triksing

At Stella er smart, får pasientene stor glede av. For i tillegg til å ligge i fang og kose på besøkene, har minigrisen en rekke triks på lur. Hun kan stå på to ben, rygge, gi labb, kysse pasientene på kinnet og «snakke» på kommando.

Stellas månedlige besøk har resultert i mye latter på Byglandsheimen. Det går ikke en dag uten at de eldre snakker om minigrisen og vil høre historier om henne fra Elisabeth. Matmor tror det er ekstra stas for de eldre at Stella er en liten gris.

– Mange av pasientene har vokst opp på gård, og det å kunne kose med et gårdsdyr vekker gode minner fra barndommen. Plutselig husker de ting de tidligere hadde glemt, sier Elisabeth.

Med kåringen av Norges dyrehelter ønsker Agria Dyreforsikring å berømme dyrenes innsats i samfunnet, og historien om Stella varmet hjertene til juryen.

– Vi er stolte over å kunne kåre Stella som dyrehelt. Ved å skape trivsel og glede på sykehjemmet Byglandsheimen, viser hun hvor mye dyr betyr for oss, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Donerer pengepremie til veldedighet

I tillegg til å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelt får Stella og matmor Elisabeth Langeid 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som doneres til et valgfritt formål. Valget falt på Viksemarka hestegård i Haugesund. Omsorgsgården tar imot hester og andre dyr med atferdsproblemer eller som av andre grunner ikke kan bo hos eierne sine.

– Vi i Agria ønsker at flere dyr skal få en ny sjanse. De frivillige ved Viksemarka hestegård har et stort hjerte for vanskeligstilte hester, og vi er glade for å kunne bidra til at de kan fortsette sitt gode arbeid, avslutter Geelmuyden.

I løpet av kampanjen kåres ti delvinnere, og en av disse blir hovedvinner. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund. Les mer om kampanjen her: http://j.mp/Norgesdyrehelter

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.