Man kan trene de fleste kaniner til å bli mer eller mindre renslige. Det beste resultatet får du ved å begynne treningen første gangen kaninen er ute av buret sitt. Det er viktig å smøre seg med tålmodighet under treningen.

Hvordan begynne?

Skaff deg en kattekasse eller lag en selv f.eks. av bunnen av et bur. Fyll trepellets som strø i kassa. Sett minst en kasse i hvert rom som kaninen har adgang til. Hvis rommet er stort så er det best å ha flere kasser da kaniner har vanskelig for å holde seg. Sørg for at kassene alltid er rene med ny strø. De bør helst gjøres rene hver dag. Dersom kassen er skitten, vil kaninen velge et annet sted å gjøre fra seg.

Når kassene er plassert der de skal være, er neste trinn å sette kaninen oppi en av kassene. Gjør dette før du slipper den løs i rommet. Begynn alltid med å sette kaninen i kassa hver gang du slipper den løs. Dette gjør du for å lære kaninen hvor kassa er. Legg litt kaninavføring og/eller litt strø med urin på i kassa slik at kaninen forbinder kassa med dette. Kaniner pleier vanligvis å gjøre fra seg på samme sted og dette kan du utnytte i treningen. Hvis kaninen har hatt et uhell et sted, kan du for eksempel sette kassa der. Da vil kaninen mest sannsynlig fortsette å bruke dette stedet, og dermed kassa, neste gang den skal gjøre fra seg.

Husk at det er vanskelig å få en kanin helt renslig. Det kommer helt sikkert til å skje uhell. Som regel dreier det seg da om kaninavføring da det er lettest å lære kaninen å tisse i kassa. Hvis ulykken har skjedd så er det viktig å gjøre grundig rent slik at kaninen ikke går tilbake til samme sted igjen.

Ros og belønning

Det er også mulig å trene på renslighet allerede i buret ved å sette en kasse med strø inn i buret. Ros og belønn kaninen med en godbit når den bruker kassa. Kaninen vil etter hvert forstå at den kun skal gjøre fra seg i kassa.

Vanskeligst med hanner

Det er vanskeligere å få hannkaniner renslige enn hunnkaniner. Dette er fordi hannkaniner også bruker urin til å markere sitt territorium og skvetter derfor litt overalt. I disse tilfellene er det viktig å være konsekvent i treningen. Hver eneste gang han har skvettet eller tisset et sted han ikke skal må han settes i kassa. Det er også en god ide å sette kassa der han pleier å markere.

Positiv trening med belønning

Husk at det ikke nytter å kjefte og smelle når du skal trene kaninen din. Dette gjelder alle former for trening av dyr. Det beste resultatet får du ved å bruke belønning. Da vil dyret forbinde treningen med noe positivt. Slik styrker du også båndet mellom deg og ditt kjæledyr.

Lykke til!