Hva spiser en kanin?

Kaniner er som hester og kuer, beitende dyr. I vill tilstand spiser de gress, ugress, blader, greiner og planter som de når opp til. Når vi har kaniner som kjæledyr gir man dem høy, grener og bladgrønnsaker for å gjøre det så likt den naturlige maten som mulig. Om sommeren kan man plukke masse av kaninens mat utendørs.

Kaniner bør ikke spise frøblandinger, frukt, gulrøtter, knekkebrød, havre, kavring eller annet som vi mennesker spiser. Man kan gi noen spiseskjeer fiberrike pellets hver dag, men ikke mer. Les mer om fôring av kanin her.

Hva trenger kaninen å ha i buret sitt for og trives?

Det viktigste er at buret er så stort som mulig- Kaninen er ikke skapt for å leve i bur og den må slippes ut minst to timer om dagen. I buret kan man ha et tykt lag av halm som dekker bunnen. Det er myk og behagelig for kaninen å gå på og de fleste kaniner liker å grave i og leke med halm.

I «dohjørnet» kan man ha en dokasse eller bare fylle hjørnet med noe som absorberer væske, for eksempel papirpellets. Det må være et hus eller en tunnel som kaninen kan gjemme seg i. Det er også bra med noen aktivitetsleker, for eksempel en høyball. Vann bør gis i en skål. Du må bytte vann minst en gang om dagen.

Kan man ha kaninen sin utendørs året rundt?

Det går veldig bra så lenge kaninen har et rent, tørt og trekkfritt hus å gå inn hvis det blir kaldt. Du kan fylle huset med halm som en god isolator på skikkelig kalde dager.

Bør man ha en eller flere kaniner

Kaniner vil gjerne ha selskap, så det beste er å skaffe to eller flere kaniner fra starten av. Dersom du skal ha flere bør de kastreres da kaniner er veldig territoriale.

Finnes det forskjellige raser av kaniner?

Ja, det er mange forskjellige raser. Alt fra små hermelin-kaniner til de store belgiske kjempene.

Hvor gammel blir en kanin?

En kanin kan bli alt fra 5-15 år gamle. De virkelig store rasene har litt kortere levetid, ca 4-5 år.

Hvordan ser man om kaninen er syk?

Det kan være vanskelig å se om en kanin er syk. Ettersom kaniner i naturen kan bli angrepet og spist av rovdyr, er de flinke til å late som de er friske. Den minste forandring i kaninens oppførsel, kan derfor være et tegn på at kaninen er syk. Det kan være at kaninen ikke hopper frem til burdøren når maten serveres, at den plutselig begynner å bite, at den urinerer på feil sted eller at den mister mye pels.

Hvis kaninen ikke vil spise eller om den ikke bæsjer er alvorlige tegn på sykdom da haster det å komme seg til veterinæren.

Hvilke sykdommer er vanlige at en kanin får?

Det er vanlig med forkjølelse hos kaniner. Kaniner har også lett for å få mageproblemer og tannsykdommer. Vedderkaniner får ofte ørebetennelser. Dette finnes også en plagsom parasitt som kan forårsake sykdommer i nervesystemet, eller nyrene.

Hvordan får man kaninen til å like og gå i bånd?

Å være hardhendt med en kanin lønner seg sjelden. Tvert imot har de en tendens til å bli mer uregjerlige da. Derfor må man langsomt og forsiktig få kaninen til å venne seg til selen/båndet. Man kan tilby små godbiter mens du holder på slik at kaninen synes det "lønner seg" å ha selen/båndet på seg.

Hva kan kaninen få å tygge på?

Kaniner liker å tygge på det meste, selv ting som ikke er så egnet, strømledninger for eksempel. Det beste å gi er naturgrener av forskjellige typer. De fleste vanlige norske treslag fungerer utmerket. Grenene fra frukttrær pleier å være en favoritt. Trærne kan selvfølgelig ikke være sprøytet.