Før du går til anskaffelse av en kanin må du tilrettelegge for at den har godt med plass å bevege seg på, uavhengig om den er en inne- eller utekanin. Ifølge dyrevelferdsloven skal miljøet til kaninen gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Her har vi samlet noen viktige sjekkpunkter.

Hvor stor plass trenger kaninen?

  • Romslig oppholdsted – Kaninen skal kunne ligge full utstrakt langs den korteste siden av oppholdsstedet, uten å komme borti vegger eller inventar og uten å måtte ligge i egen urin og avføring. Ørene til kaninen skal heller ikke treffe taket når den sitter oppreist på bakbeina.
  • Plass til å hoppe – Kaninen skal kunne hoppe minst tre gode hopp etter hverandre i én og samme retning. Er kaninen middels stor trenger den rundt 1,5 meter.
  • Mål for gulvplassen – Det anbefales at gulvarealet for en eller to kaniner skal måle minst 3 x 2 meter. Planlegger du å kjøpe flere enn to kaniner? Da bør i så fall plassen utvides.

Dette er et minimumskrav fra Mattilsynet. Vi anbefaler likevel at huskaniner kan boltre seg fritt på større, kaninsikrede områder. Utekaniner bør ha en løpegård hvor de kan få utløp for sine naturlige behov og gjøre stimulerende aktiviteter. Har du ikke denne muligheten, men må forholde deg til Mattilsynets minimumkrav, bør kaninen få løpe fritt på et trygt sted i minst fire timer daglig. Aller helst om morgenen og kvelden.

Hva bør kaninen ha på oppholdsstedet sitt?

  1. Behagelig underlag: Underlaget bør være mykt og vi anbefaler å legge et tykt lag av halm som dekker bunnen. Kaniner liker også å grave, og sånn sett er halm perfekt for nettopp dette formålet.
  2. Tilrettelegging av doen: Legg til rette for en dokasse eller bare fyll et hjørne med noe som absorberer væske, for eksempel papirpellets. Husk at kaninen ønsker å gjøre fra seg under et tak, som for eksempel inne i et lite hus eller en tunnel som den kan gjemme seg i. Dette gjelder både innen- og utendørs.
  3. Et stimulerende miljø: Kaniner trives best når de både kan bruke kroppen og hjernen. De liker både å komme seg opp på små utkikkspunkter, grave eller gjemme seg. Sett gjerne opp et lite hus inne som de både kan gå gjennom og klatre opp på.
  4. Del opp i soner: Husk på at kaniner helst vil kunne skille på hvor de går på do, hvor de hviler og hvor de gjemmer seg hen. De bør derfor ha egne områder for de ulike formålene. Bor det flere kaniner sammen, bør de helst ikke bruke samme område for gjemmested og avslapning.  
  5. Noe å tygge på: Kaniner bør ha noe de kan tygge på. Det beste er å gi de naturgrener av forskjellige typer. De fleste vanlige norske treslag fungerer utmerket. Pass på at treet ikke er sprøytet!

Hva spiser kaniner?

Våre firbente venner liker å spise høy, grener og grønn bladsalat. Du kan også gjerne gi kaninen noen spiseskjeer fiberrike pellets hver dag, men ikke mer. Kaninen bør derimot ikke spise frøblandinger, frukt, gulrøtter, knekkebrød, havre eller kavring.

Kilde: Mattilsynet