En valp innebærer masse lek, morsomheter, kjærlighet og vennskap, men det krever også tilpasning, rutiner og mye arbeid. Her får du noen gode råd som nybakt valpeeier.

På valpens premisser

Gi valpen fred og ro når den kommer hjem. La den utforske det nye hjemmet sitt i eget tempo. Noen valper kan være fortumlet etter reisen og lure på hvor den gamle flokken har tatt veien. Andre valper er helt ubekymret.

Unngå altfor mye besøk den første tiden slik at valpen rekker å bli trygg på deg/dere først. Du bør heller ikke ta med valpen til for mange ulike steder før den er helt tilpass i det nye hjemmet sitt.

Trenger du inspirasjon til hundenavn? Let blant nesten 6000 navn her!

Hva skal valpen spise?

De fleste oppdrettere gir instruks på mengde og hyppighet på fôring. En valp på 8 uker bør spise 3-4 ganger per dag. Måltidene skal fordeles jevnt utover dagen. Etter hunden har blitt 6, 8 eller 10 måneder kan du redusere til 2 måltider om dagen. Dette varierer etter størrelse på hunden, så hør gjerne i butikken hvor du kjøper fôret eller med veterinæren din.

Hvordan få valpen husren?

Så fort du har fått en valp i hus er det bare å sette i gang treningen! En valp klarer ikke å forstå hvilke steder den skal gjøre fra seg på og er derfor avhengig av veiledning fra oss. Husk at den lille valpen ikke har den fysiske utviklingen til å kunne styre mage og blære.

En huskeregel er at valpen alltid må gjøre sitt fornødne etter å ha spist, drukket, sovet eller lekt. Derfor er det lurt å være forberedt på å ta turen ut. Gi belønning når den gjør fra seg ute i form av ros og eventuelt en godbit. Du kan med fordel lære den uttrykket "tisse".

Les også: Slik får du valpen husren

Hjemme alene-trening

En valp kan fort kjenne seg utrygg når den er adskilt fra familien. Derfor bør du vente med å forlate valpen din helt alene til du er sikker på at den trives og føler seg hjemme hos deg.

Les også: Unngå separasjonsangst hos hunden din

Begynn med å gå ut av rommet bare noen sekunder. Plasser gjerne hunden på et avgrenset område ved hjelp av en grind eller i et annet rom hvor den føler seg komfortabel. Legg frem hundeseng, vann og leker. Deretter kan du gradvis øke tiden du er borte for hver gang. Det er viktig å ikke gjøre noen stor avskjeds- eller hilseseremoni, det skal være naturlig for valpen å være alene og like naturlig at du kommer tilbake.

Når valpen biter

Biting er valpens måte å utforske verden på. Attpåtil klør tennene. Ting valpen ikke skal tygge på bør du enkelt og greit fjerne fra valpens rekkevidde, som sko, leker, planter, fjernkontroller og liknende. Pass spesielt på at valpen ikke får tak i noen giftige blomster eller giftig mat som druer og sjokolade.

Det finnes flere ulike metoder for å få valpen til å forstå at biting – som på sofaen, ledninger eller oss mennesker – ikke er greit. For noen fungerer det å avlede valpen med en tyggepinne eller leke, og da belønne den når den velger dette fremfor å bite. Et annet triks er å påføre en lukt på møblementet som hundesnuter styrer unna. Dette får du kjøpt på dyrebutikken.

Hvis valpen biter på deg eller noen andre kan du prøve å avlede, snu deg vekk eller eventuelt gå vekk fra valpen. Hvis den fortsetter å bite, for eksempel på buksebeinet ditt, kan du gå inn i et annet rom. Biting er i mange tilfeller et rop om oppmerksomhet. Hvis valpen ikke får oppmerksomhet når den biter vil den forhåpentligvis etter hvert forstå at dette ikke lønner seg.

Har du barn?

Har du barn er det viktig at en voksen er til stede når barna og valpen skal sosialiseres. Et lite barn har ikke mulighet til å forstå grensene til valpen. For å unngå at barnet trekker i ørene, jager eller forstyrrer hunden er det viktig at du passer på. Hunden kan også komme til å skade barnet med klør eller tenner ved et uhell.

Tilvenningen må skje gradvis, og de må bli kjent og akseptere hverandre. Det er også viktig at barnet lærer seg hundespråket og vet når man skal la hunden være i fred, som når den spiser, sover eller trekker seg tilbake.

Les også: Hund og barn under samme tak?

En valpeforsikring er gull verdt

Vi anbefaler at du ordner med forsikring allerede før du henter valpen. Du kan forsikre hunden fra og med seks ukers alder. Man vet aldri hva som kan skje, selv på hjemturen fra oppdretter. En aktiv og nysgjerrig valp kan fort havne i uheldige situasjoner og ikke minst kan en tur til veterinæren bli dyrt. 

Vi tilbyr gode veterinær- og livsforsikringer, og hvis du forsikrer hunden din før den har fylt 4 måneder får du vår mest omfattende forsikring.

Forsikring til rasehunder under 4 måneder.
Forsikring til blandingshunder under 4 måneder.

Her har vi laget en samleside med tips og råd til deg med valp.

Masse lykke til og nyt tiden med nykommeren! 💜