Du lærer deg raskt å se når hunden er på vei for å gjøre sitt fornødne. Den drar seg gjerne unna og snurrer liksom rundt noen ganger på stedet før den setter seg ned på rumpa. Det gjelder altså å være meget observant overfor valpens atferd.

Toalettbehov etter mat, søvn og lek

En veiledning er at valpen alltid må gjøre fra seg etter mat, søvn og lek. Morgenkåpen og tøflene bør du ha innen rekkevidde slik at du kan gjøre en ”brannutrykning” straks valpen begynner å våkne opp. Som regel pleier valpen å måtte gjøre fra seg hvis man løfter den opp. For å holde sølefrekvensen innendørs nede, kan det derfor være hensiktsmessig å hisse opp valpen mens du har den i favnen og løper rundt for å finne sko og nøkler.

Bli med valpen ut

Bor du i hus, er det selvsagt aller lettest å bare slippe valpen utenfor verandadøren, men du bør likevel holde valpen med selskap. Ikke minst med tanke på at du skal være der for å belønne valpen når den gjør sitt fornødne på det riktige stedet. Deretter gjelder det bare å være nøye og utholdende. Jo mer du bestreber deg på å løpe ut med valpen, jo raskere blir den normalt stueren.

Husk dog på at den lille valpen ikke har den fysiske utviklingen til å kunne styre mage og blære. Når den må tisse eller bæsje, gjelder det å være med på notene. At valpen går ut i gangen eller kanskje frem til ytterdøren, er i prinsippet det meste du kan kreve i tidlig alder. Siden er det opp til deg å være oppmerksom og påse at valpen er utendørs når det blir akutt.

Det vil skje ulykker inne

Når ulykken først er skjedd innendørs – og det skjer garantert en del ganger – er det ikke mer å gjøre med saken enn å ta frem kjøkkenrull og svaber. Hvis du treffer på valpen mens den gjør sitt fornødne, går det greit å avbryte den midt i akten og bære den ut, slik at den kan avslutte det hele utendørs. Hvis du avbryter valpen, kan det dog ta litt tid før den kommer på de samme tankene på nytt.

Det gjelder å være tålmodig. Dessuten er det jo slik at det finnes en mengde saker utendørs som er mer interessante enn å lette på trykket. Mer enn én gang har det vel skjedd at man har vært ute en god stund med valpen uten at den gjør noe. Når dere kommer inn, der det er ro og fred, setter valpen seg ned med et lykkelig sukk og tisser i gangen…