Det går ikke å gjøre hudtester for å utrede årsaken til fôrallergi hos hund. Ved fôrinntak brytes fôret ned i bestanddeler i tarmen og integreres med andre emner etter opptaket gjennom tarmslimhinnen. Ved fôrmiddelallergi kan man derfor ikke gjøre hudtester for å utrede årsaken til allergien. Den eneste måten å finne ut av en fôrallergi på er å sette hunden på en diett for å undersøke hva som forårsaker allergien.

Man gir da hunden en diett komponert av ikke-allergene vegetabilier og en kjøttsort som hunden aldri tidligere har spist (eller kun spist noen enkelte få ganger), for eksempel elgkjøtt. Denne dietten og vann av god kvalitet skal gis til hunden under en periode på minst 8 uker. I løpet av denne tiden skal hunden absolutt ikke få noe annet å spise, det gjelder også godbiter! Hvis hunden blir bedre under testperioden kan man forlenge perioden ytterligere noen uker for å se om hunden blir symptomfri.

Provoser med ulike emner

Deretter gjør man en såkalt provokasjonsfôring. Man har fremdeles testdietten som grunn, men gir ved isolerte tilfeller annen mat som man vil utrede om hunden reagerer på. Det kan for eksempel være andre sorter kjøtt, vitaminer, ulike sorter fisk, egg eller melk. Det kan også være et fullfôr som man vil se hvordan hunden reagerer på.

Man skal kun gi et nytt produkt av gangen, og kun ved et tilfelle. Etter hvert tilfelle skal man deretter vente fem dager, til dels for at en eventuell reaksjon skal rekke å forsvinne og dels for at reaksjonen i blant kan drøye et par dager. Deretter kan man prøve å gi hunden neste produkt. På denne måten kan man prøve ut en diett eller et helfôr som hunden tåler.

Kontaktallergi

Hvis et emne, allergen, som hunden er allergisk mot kommer i kontakt med hundens hud så dannes det antikropper hos hunden. Neste gang dette emnet kommer i kontakt med hundens hud, oppstår det en allergisk reaksjon. Det er antikroppene som reagerer på allergenet og normalt gir det rød hud og kløe.

Utredning gjennom utesluttelse

For å utrede hva hunden reagerer på får man helt enkelt prøve seg fram. Ofte kan det være til hjelp å kontrollere på hvilke områder hunden viser reaksjoner. Hvis hunden blir rød rundt halsen kan det være grunn til å tro at den er allergisk mot det nikkel som finnes i halsbåndet.

Hvis hunden får hudforandringer og kløe på kroppens lavere områder kan det være at hunden er allergisk mot det materiale som hunden ligger på. Allergi mot visse plastmaterialer og vannskåler viser seg som regel med kløende forandringer rundt nesa og i ansiktet. I disse tilfellene kan årsaken til allergien lett fjernes og hunden blir symptomfri.