Når du har bestemt deg for å skaffe hund er det flere ting du må ta stilling til. Du må først ha klart for deg hva du forventer deg av din blivende venn. Tenk på at en hund kan leve opp til 15 år – dere har altså mange år sammen! Det finnes over 400 ulike hunderaser i verden og alle raser passer ikke alle mennesker.

Hvor stor hund vil du ha?

Hva er passe stor hund for deg? En hund som veier 10 kg eller en som veier 35 kg? Vekt og størrelse varierer stort mellom rasene og mange store raser er så store at kun en voksen klarer å gå med dem i bånd. Det finnes også små raser som er kompakte og tunge og som kan dra kraftig i båndet, kanskje t.o.m. mer enn en større og lettere hund. Hvis du spør etter en ”middelstor hund” må du vite om du tenker på en hund av størrelse Cocker Spaniel eller Schæfer.

Reiser du mye kan det være enklere å ha en mindre hund, da den kan tas med som håndbagasje på flyet og er generelt lettere å transportere og krever mindre plass. Finnes det plass i familiens bil for eksempelvis til en Leonberger eller betyr hundekjøpet også innkjøp av ny bil?

Hvor stor plass har du hjemme?

Det er ikke nødvendigvis slik at en stor hund krever et stort hus – forutsatt at man kan gi den tilstrekkelig med stimulanse og mosjon. Derimot bør man tenke igjennom om man selv makter å bo i en liten leilighet sammen med en Newfoundland som så og si tar opp hele gulvet.

På den andre siden kan store raser være svært rolige og inaktive inne, mens mindre hunder springer rundt og leker desto mer. Mange av de små behendige terrierne kan for eksempel være veldig aktive inne.

Hvor mye er du forberedt på å mosjonere hunden din?

Vil du kun gå en langsom tur rundt kvartalet eller vil du være en mer aktiv hundeeier? Vær ærlig og realistisk når du tenker på hvordan hverdagen er. Større hunder bør få en tur på to timer hver dag, mens en mindre kanskje trenger kun en times tur.

Det går ikke å ignorere hunden på ukedagene for deretter å gi den en eller to skikkelige langturer under helgen. Du må også tenke på hvordan du løser lunsjturen på hverdager. Dessuten trenger alle hunder å aktiveres mentalt. En hund som kjeder seg, pleier å aktivere seg selv – men det er ikke sikkert at du blir fornøyd med resultatet.