Hjemme alene-trening

At hunden kan være alene hjemme noen timer, er en forutsetning for å kunne ha hund. Derfor er det viktig at valpen trenes tidlig, slik at den trygt kan være alene og ikke bli urolig.

Når valpen har kommet til sitt nye hjem og sin nye familie, er det mye å tenke på. Hunder er flokkdyr, og det valpen gjør, er nettopp å bytte flokk. Den gamle flokken var mammaen og søsknene, han var aldri alene, og han kjente seg trygg. Nå kommer han til en helt ny flokk i et nytt miljø. For de aller fleste valpene går tilpasningen til de nye omgivelsene og de nye flokkmedlemmene, det vil si deg og din familie, svært raskt og relativt smertefritt.

Valpen må bli trygg i sin nye familie

Den dagen kommer da valpen må forlates alene for kortere eller lengre tid. For at det skal fungere, må valpen være trygg og kjenne seg sikker i sine nye omgivelser. Da hunder er flokkdyr, kjenner den seg utrygg når den er atskilt fra familien. Derfor bør du vente med å forlate valpen din helt alene inntil du er rimelig sikker på at valpen trives og kjenner seg hjemme.

Man skaffer seg ikke hund for å forlate den alene, men det er uunngåelig at den av og til blir det. Mer enn fire timer i strekk anbefales ikke bortsett fra i unntakstilfeller. De første periodene helt alene må være veldig korte.

Tren på korte tider

Begynn med å lære hunden å være alene i ett rom til å begynne med, for eksempel i kjøkkenet. Det må ikke være noe der den kan ødelegge eller skade seg på. Hvis den har en kurv eller en fell den pleier å ligge på, skal den være der, på samme vis som eventuelle leker og tyggebein. Begynn med å gå ut av rommet og plasser et kompostgitter (en fin sak å ha i alle hjem med hund) i døren, slik at valpen ikke kan følge etter. Si ”Vi kommer snart” eller noe annet vennlig, men bestemt til valpen. Det er som alltid, viktig å bruke den samme kommandoen eller det samme ordvalget for at hunden skal forstå.

Sett deg et stykke fra døren, slik at valpen kan se deg. Når du merker at det virker, stenger du døren. Deretter forlater du valpen i ett eller noen minutter. Gå deretter inn til valpen, men ikke gjennomfør noen stor hilseseremoni. Det skal være naturlig for valpen å være alene, og det skal være like naturlig at du kommer tilbake.

Vær tålmodig

Hvis valpen begynner å bjeffe, pipe eller til og med å hyle, skal du ikke gå inn til valpen før den har blitt stille. Går du inn når valpen lager lyd, lærer den seg raskt at det lønner seg å gnåle, fordi du da kommer. Det kan være vanskelig å stålsette seg, men du har store fordeler av dette i fremtiden. Selvsagt skal du ikke la valpen bjeffe og bråke for lenge. Gå inn til valpen, lat som ingenting, ikke hils på valpen, men sett deg og les en avis eller noe annet. Gå deretter ut av rommet igjen, og begynn fra begynnelsen.

Som du ser, kan det kreves tålmodighet, men det er noe som går igjen i all hundeoppdragelse, på samme vis som at alle i familien må gjøre det samme. Det nytter ikke at noen vil ”være snille” og går inn til valpen og gir den godterier når den lager leven.

Tenk på naboene

Med tanke på mer eller mindre forståelsesfulle naboer, kan det være lurt om du gjennomfører de første øvelsene midt på dagen. For de aller fleste hundene er det ikke noe problem å tilpasse seg til det å være alene, så når du merker at valpen kobler av, kan du trekke ut tiden den er alene. Siden kan du forlate leiligheten eller huset, men stå utenfor ytterdøren og lytte.

Når dette virker, kan du prøve å forlate hunden helt alene i huset for kortere perioder. Du kan be din forståelsesfulle nabo om å holde et voktende øre, slik at du får vite hvordan det har gått.

En baby-monitor eller overvåkningskamera knyttet til mobiltelefonen er nyttige hjelpemidler når du skal trene valpen i å være hjemme alene. På denne måten kan du følge med på hva valpen gjør og kan bli varslet ved støy eller unormalt mye bevegelser.

Med litt tålmodighet og konsekvent trening kommer det til å gå greit å forlate hunden alene. Men som sagt anbefales det ikke å la hunden være alene i mer enn fire timer.

6 tips på aktivisering

Aktivisering gjør hundene våre gladere og sundere.
Les mer

Bjeffer og vokter

Hunder som bjeffer og vokter for mye kan bli ett problem.
Les mer

Løp med hunden

Løpetrening er bra og moro både for mennesker og hunder.
Les mer

Lederskap i hverdagen

Et forhold med hunden der begge parter er fornøyde er vel det vi alle streber etter?
Les mer

Liker? 30 av 37 likte , 4,1 i rangeringer