Hunder er flokkdyr, og ved at valpen kommer til et nytt hjem, "bytter den" flokk. For de aller fleste valper går tilpasningen til de nye omgivelsene og den nye flokken raskt og smertefritt, men det forutsetter ofte noen timer med trening.

La valpen bli trygg

En valp kan fort kjenne seg utrygg når den er atskilt fra familien. Derfor bør du vente med å forlate valpen din helt alene inntil du er sikker på at valpen trives og kjenner seg hjemme hos deg.

Begynn med å lære hunden å være alene i ett rom til å begynne med, for eksempel på kjøkkenet. Pass på at den ikke kan ødelegge noe, eller skade seg. Legg gjerne frem en hundeseng eller kurv den pleier å sove i, samt leker og tyggebein. Begynn med å gå ut av rommet og plasser et kompostgitter (en fin sak å ha i alle hjem med hund) i døren, slik at valpen ikke kan følge etter. Si ”vi kommer snart” eller noe annet vennlig, men bestemt til valpen. Det er som viktig å bruke det samme stemmeleiet og ordlyden for at hunden skal forstå.

Sett deg et stykke fra døren, slik at valpen kan se deg. Når du merker at det virker, stenger du døren. Deretter forlater du valpen i ett eller flere minutter. Gå deretter inn til valpen, men ikke gjør noen stor hilseseremoni. Det skal være naturlig for valpen å være alene, og det skal være like naturlig at du kommer tilbake.

Vær tålmodig

Hvis valpen begynner å bjeffe, pipe eller hyle, skal du ikke gå inn til valpen før den har blitt stille. Går du inn når den lager lyd, lærer den seg raskt at det lønner seg å gnåle. Selvsagt skal du ikke la valpen bjeffe og bråke for lenge. Gå inn til valpen, men ikke hils. Lat som ingenting, og sett deg ned og les en avis eller noe i den dur. Gå deretter ut av rommet igjen, og begynn fra begynnelsen.

Som du ser kan det kreve en del tålmodighet, men dette er en viktig og stor del av oppdragelsen. Det er viktig at alle hjemme hos dere forholder dere til samme "oppskrift", slik at treningen blir konsekvent.

Og et lite tips: Det er lettere å trene på hunden når den er trøtt, for eksempel etter en tur.

Hold et godt øre med valpen

Når du merker at valpen slapper av i eget selskap, kan du gradvis forlenge tiden du er vekke. Stå gjerne utenfor ytterdøren og lytt. Når du hører at det er stille, kan du prøve å forlate hunden helt alene i huset for kortere perioder. Har du en forståelsesfull og grei nabo, kan du høre om vedkommende kan holde et voktende øre med hunden. En annen mulighet er å sette opp en baby-monitor eller et overvåkningskamera knyttet til mobiltelefonen din. På den måten kan du følge med på hva valpen gjør, og kan bli varslet ved støy eller unormalt mye bevegelser.

Med litt tålmodighet og konsekvent trening, skal du se at det går greit å forlate hunden alene. Husk at dyrevelferdsloven hunden ikke bør være alene flere timer enn en normal arbeidsdag. Og er den alene mens du er på jobb, har den større behov for kontakt og stimuli resten av døgnet.

Lykke til!

Hva koster en hundeforsikring?

Sjekk pris her!

Hva koster en hundeforsikring?

Sjekk pris her!