Hold kontroll på hestens vekt - med et snøre!

Ingen hester har godt av å være overvektige. Ledd og skjelett belastes unødvendig hardt, og det øker også risikoen for forfangenhet.

En kilo her og to kilo der... Iblant er det vanskelig å se når kiloene begynner å bli for mange på den man treffer hver dag. Med et snøre kan du legge igjen øyemålet hjemme og ha full kontroll på når omfanget øker.

- Man måler rundt hestens brystkasse, der vi finner hestens underhudsfett, sier Agrias veterinær Charlie Lindberg.

Charlie ser hver dag mange ponnier som er overvektige. I verste fall går det så langt at ponniene får forfangenhet.

- Mai er den mest farlige tiden, da er gresset på sitt mest kraftige. I august-september kan det få ny fart dersom sommeren har vært tørr og det begynner å regne, forteller Charlie.

Verst utsatt er blant annet shetlandsponnier, men ingen hest har godt av å være overvektig. Både ledd og skjelett blir berørt dersom hesten har alt for mye å bære på.

- Man skal absolutt ikke la være å slippe hesten på beite. Beite har hesten godt av rent psykisk, men det er viktig å tilvenne hesten steg for steg, fortsetter Charlie.

Annika Aronsson, fòrekspert og regionssjef i Agria er inne på samme spor.

- All beiteslipp bør skje progressivt, sier Annika. De hester som behøver mye næring, som unghester og ammende hopper, kan man slippe på det beste beitet først. Når dette er beitet ned slipper man på de mer lettforede hestene samtidig som unghestene og hoppene flyttes til nytt beite. Har man bare lettforede hester så får man begynne med å slippe dem på beitet under kortere perioder av døgnet.

Når gresset er 10-15 centimeter høyt er det veldig kraftig. Vet man at hesten er følsom så kan man vente med å slippe den inntil gresset har blitt litt overvokst og ikke er så næringsrikt lengre.

- For lettforede hester kan naturbeite eller ugjødslede beiter være det beste. Forfangne hester skal oftest gå på så lite gress som mulig, eller uteplass som passer akkurat den hesten, sier Annika.

Ammende hopper og unghester trenger et bra beite

Sikre tegn på overvekt

Foruten at omfanget øker rundt brystkassen så er fettvalker og sløvhet sikre tegn på at hesten har for mange kilo.  Når hesten får for mye næring så bruker den energi for å bryte ned overskudds næring. Passe tykk er hesten når man kan ane ribbeinene med hånden, kan man ikke kjenne ribbeinene i det hele tatt er hesten for tykk. Man skal heller ikke kunne se ribbeinene.

Den dagen da snøret begynner å glippe mellom endene og ikke lengre går rundt hestens brystkasse så er det på tide å fundere på slanking. Akkurat som for mennesker finnes det to måter – mindre mat eller mer mosjon, helst en blanding av begge.

- De aller fleste hester kan mosjoneres mye mer enn hva de gjør i dag, det har de bare godt av, sier Charlie.

- Første steget kan være å ta inn hesten fra beitet på nettene. Er det mer akutt så kan man sette på en gressmaske, man må minske på næringsinntaket for at hesten skal gå ned i vekt, sier Annika.

Andre ting å tenke på før beiteslipp er vanntilførselen. Normalt drikker en hest omtrent 10 prosent av sin kroppsvekt. Hvis den er i trening og det er en varm sommerdag så kan hesten drikke dobbelt så mye som vanlig.

Det er også viktig å sørge for at hesten har en saltstein i hagen. Mineraler er også nødvendig for hestene. Jeg synes ikke at det rekker med et mineralkar, da har man ikke kontroll på om hesten faktisk får i seg mineralene. Ta med mineraler ut på beitet en eller to ganger i uken istedet og gi de til hesten som godbiter, synes Annika.

Hvordan er det med konkurransehester da, kan de gå på beite?

- Absolutt, man kan gi de litt kraftfôr for å holde på energien, synes Charlie.

- Det finnes ikke noe som sier at hestene trenger hvile på sommeren, da er det jo som herligst å ri! Gi dem sin langfri på vinteren isteden, foreslår Annika.

Slik gjør du
  • Ta et snøre og legg det rundt hestens brystkasse.
  • Klipp av slik at endene akkurat går sammen.
  • Test et par ganger i uken hvordan snøret passer. Begynner det å glippe mellom endene eller går de forbi hverandre? På den måten ser du om hesten har gått opp eller ned i vekt!
Liker? 1 av 1 likte , 5 i rangeringer