På kvelden 03. juni skjedde det alle som har hest, og spesielt nyfødte føll, frykter mest. Dogaressa ble syk!

Hun gikk fra og nærmest løpe rundt i stallgangen til å ligge apatisk og slapp uten å klare å reise seg. Vi melket hoppa i et forsøk på å få henne til å drikke fra flaske, uten hell mens vi ventet på veterinær.

Det viste seg at hun hadde fått en infeksjon. Heldigvis ble hun bedre og bedre for hver dag som gikk, og etter mange våkenetter, utallige flasker hoppemelk og medisiner ble hun helt frisk.

25 dager senere ble hun på nytt syk med feber og denne gangen halthet. Hun ville ikke suge melk av hverken hoppa eller flaske. Igjen måtte den lille kroppen kjempe om livet. Heldigvis er hun en viljesterk liten frøken, så hun klarte seg gjennom dette også.


I tillegg til infeksjonssykdommene hun måtte kjempe seg igjennom tidlig i livet, er hun født x-bent og med navlebrokk. Feilstillingen i forbeina har hovslager rettet opp ved hjelp av spesialbeslag, og nå 7 måneder etter første korreksjon er bena i rett posisjon.

Navlebrokket har vi avventet i håp om at det skulle trekke seg sammen av seg selv, noe det ikke gjorde. 18. februar i år ble hun plutselig dårlig med kolikksymptomer. Brokket ble hardt og vanskelig å trykke inn igjen, så mye tydet på at dette var årsaken til problemet. Veterinær ble tilkalt og vi ble henvist videre til klinikk for operasjon av navlebrokk.

Operasjonen gikk veldig bra, og nå håper vi at vi slipper slike bekymringer på en stund.


Jeg vil anbefale alle som skal ha føll å tegne Agria Foster og Føll, da man aldri vet hva som kan skje. Det er en sikkerhet som hjalp meg å få dekket operasjonen av navlebrokk og infeksjonssykdommen som kom etter mindre enn ett døgn. Navlebrokk er en medfødt lidelse som synes allerede ved fødsel, så man kan kun få dekket dette dersom føllet har vært forsikret med Agria Foster og Føll og en uten opphold tegner ny forsikring før føllet er 30 dager.  

Et føll er forsikret gjennom mammaens forsikring med opp til 20 000 kr frem til det er 30 dager. Men om man er like uheldig som meg, vil ikke dette beløpet være nok og heller ikke dekke like mye som hvis føllet har sin egen forsikring.

Tør du å ta sjansen?