Både juryen, venner og kollegaene til matmor på Fredrikstad Dyrehospital hadde klart å holde det hemmelig. Da Linn Jane Kristiansen og de to blodgiverhundene hennes, Akeelah og Kipawa, kom til Fredrikstad Dyrehospital i går, fikk de seg en ordentlig overraskelse.

Innenfor døren på personalrommet sto nærmere førti venner og kollegaer for å feire de firbente dyreheltene med kake, ballonger, blomster, diplom – og hundekake på gullfat! I tillegg til juryen, var Norsk Kennel Klub, Norsk Rhodesian Ridgeback Klubb og Østfold Førerhundklubb tilstede for å ta del i feiringen. En overrasket og veldig glad matmor fikk i tillegg overrakt en gavesjekk på 25.000 kroner som er øremerket hundene hennes og den viktige saken.

– Tusen takk! Nå lurte dere meg skikkelig. Det er helt fantastisk at Akeelah og Kipawa er Norges dyrehelter, utbrøt Linn Jane Kristiansen da hun forsto at nettopp hennes hunder hadde stukket av med seieren i den landsdekkende kåringen.

Hundene har en helt spesiell egenskap

Akeelah og Kipawa er blant de mest ivrige bloddonorhundene ved Fredrikstad Dyrehospital. I halvannet år har de stilt opp hver tredje måned for å gi blod når en hund trenger akutt hjelp. Rhodesian Ridgeback-tispene oppfyller kravene som stilles til å være bloddonorhund, som at de er store og friske, i tillegg til at det er en ekstra grunn til at nettopp de to blir så mye brukt.

– Akeelah og Kipawa er eksepsjonelt rolige og trygge hunder, og trenger derfor ikke bedøves når de skal gi blod. Det er jo ganske dramatisk siden vi må tappe blodet fra halspulsåren, men begge to tar det hele med knusende ro, forteller Linn, som også jobber som klinikkassistent og rehabiliteringsterapeut på klinikken.

Juryens begrunnelse

Akeelah og Kipawa er to av ti delvinnere i årets konkurranse og ble til slutt kåret til årets dyrehelter av juryen i Norges dyrehelter. Juryen har bestått av representanter fra Agria samt dyrevenn og Facebook-konge Jesperpus og matmor Aina Stormo.

– Med Norges dyrehelter skal vi berømme dyrenes innsats i samfunnet. Historien om Akeelah og Kipawa imponerte oss alle i juryen. De er flotte eksempler på dyrehelter som har reddet en rekke syke og skadede hunder ved å donere blodet sitt. Den livsviktige jobben som frivillige blodgiverhunder krever ro og tillit fra hundene og et stort engasjement fra matmor Linn.  Juryen håper at matmors innsats vil inspirere andre dyreeiere til å gjøre det samme. Det er derfor en stor glede å få lov til å hedre Akeelah og Kipawa som de dyreheltene de er, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Livsviktig med frivillige blodgivere

Fredrikstad Dyrehospital, i likhet med mange andre dyreklinikker i Norge, har foreløpig ikke en blodbank, og blodet må gis ferskt. Derfor må matmor og de firbente være klare for å stille opp til alle døgnets tider.

– Alt du tenker på er at du vil at noen andre skal få hjem hunden sin. Det er derfor vi gjør dette. Vi har ingen liv å miste, sier Linn Jane Kristiansen.

Det var derfor stort for Linn at Pupa, en Yorkshire terrier, var med på feiringen av de firbente dyreheltene i går. Da Pupa var anemisk for bare litt over en måned siden, var det nemlig blod fra Akeelah som gjorde henne frisk igjen – og på festen fikk de to hundene møtes for første gang.

– Jeg har selv opplevd å miste en hund til akutt sykdom, og dersom det kan unngås er det verdt jobben. Det er alltid en enorm lettelse å vite at det viktige arbeidet vi gjør fører til at en hund overlever og blir frisk, sier Linn.

Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

Les mer om kampanjen her: http://j.mp/Norgesdyrehelter

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.