Å ta i bruk hundeterapi som et ledd i integreringen av unge asylsøkere var Gry Hege Johnsen sin idé. Etter å ha hatt stor suksess med bruk av hund i skoleverket hadde hun stor tro på at også mindreårige, enslige asylsøkere kunne ha glede av en firbeint pelsterapaut. Siden den gang har den nå tre år gamle australsk cobberdogen Lycke og valpen hennes Milou vært med matmor på omsorgssenteret i Fredrikstad hver eneste uke. Sammen har de lyst opp hverdagen til flere av de unge afganske guttene, og vært helt essensiell for integreringen.

– Ledelsen var i utgangspunktet skeptisk til forslaget mitt. Dette var jo barn som tradisjonelt sett har helt annet forhold til hunder enn hva vi nordmenn har. Hunder blir nemlig fort assosiert som vakthunder og løshunder, ikke koselige husdyr. Så jeg visste at dette kunne bli utfordrende og kanskje få helt motsatt effekt enn det jeg ønsket. Men Lycke og Milou viste dem rett og slett hva en hund kan være for et menneske, forteller Gry Hege.

Historien om Lycke og Milou varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å sette fokus på dyrenes innsats i samfunnet. Vi har fått inn mange flotte nominasjoner fra hele landet som viser hvor viktige våre dyrevenner er for oss mennesker.  Historien om Lycke og Milou er et flott eksempel på hvordan dyrehelter kan gi trygghet og omsorg til mennesker som har en utfordrende hverdag, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Sosialt samlingspunkt

Med sitt rolige og tålmodige vesen ble Lycke og Milou en støttespiller for de ensomme afghanske guttene, både via trøst og nærhet, men også som følgesvenn på turer og opplevelser.  Å ha en hund rundt seg lærte guttene å både ta imot og å gi trygghet, glede og omsorg til andre.

I tillegg fungerte hundene som det sosiale limet i vanskelige situasjoner, som det å komme i kontakt med andre norske barn på fotballbanen eller på lekeplassen. Et ufarliggjørende mellomledd på fire bein sikret dermed det første steget inn i samfunnet.

– Dette var barn som var helt alene i verden, hadde en trøblete fortid, var full av bekymringer om fremtiden sin og som hadde kommet helt alene til et land hvor de ikke kunne språket. Lycke og Milou kunne nå ut til disse guttene som ingen mennesker kunne. Som trygge, varme holdepunkter i hverdagen når ting ikke var så lett, men også som oppmuntrende lekekamerater, forteller Gry Hege. 

I ettertid har flere av guttene fått asyl og får jevnlig besøk av Gry Hege. For flere av guttene står nå nettopp det å få seg sin egen hund øverst på ønskelisten.

Donerer pengepremie til veldedighet

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelter får Gry Hege, Lycke og Milou også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som donasjon til et veldedig formål. Valget falt på Solplassen hundeomplassering, som er et hvile- og omplasseringshjem for hunder på Ås.

– Vi i Agria ønsker å bidra til at ildsjelene ved hvile- og omplasseringshjemmet på Solplassen kan fortsette sitt gode arbeid for hunder, avslutter Geelmuyden. 

Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

Les mer om kampanjen her

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.