Først og fremst er det viktig å utelukke sykdom hos katten. Urinering i tide og utide og utenfor kattedoen kan skyldes urinveisproblemer, nyreproblemer, diabetes eller noen andre sykdommer. Det er derfor viktig å sjekke katten hos veterinæren din. 

Hvis katten er frisk kan det grunnes kjønnsmodenhet eller en måte å markere reviret på. Det kan også være en ren protest – spesielt i disse tider hvor vi er mye mer hjemme enn normalt. 

Vanlige årsaker knyttet til omgivelsene:

  • Høylytte barn i familien eller andre momenter gir ikke katten fred og ro.
  • Et nytt familiemedlem (barn eller dyr) tar oppmerksomheten.
  • Katten er separert for tidlig fra mammaen sin og har ikke lært seg renslighet.
  • Katten føler seg ensom, usikker og redd.
  • Katten er understimulert.
  • Bytte av eier eller bosted.
  • Skilsmisse eller dødsfall.
  • Uro fra fremmede kattedufter utenfra.

Les også: Katter rammes ofte av urinveissykdommer

Vanlige årsaker knyttet til kattedoen:

  • Kassens plassering (den er for nærme matplassen) 
  • Katten vil ha separate kasser for urin og avføring.
  • Kassen er for liten (vil ha albuerom for ”store” saker).
  • Type av underlag er feil (vanlig sand, kattesand, pellets, avispapir eller annet).
  • Kassen er allerede brukt og ikke rengjort. Eventuelt altfor nøye rengjøring av kassen. 

Rengjøring av kattedoen

Hvis kattedoen rengjøres med middel som inneholder sitron setter katten seg gjerne utenfor. Katter avskyr ofte dufter av sitrusfrukter. Hvis rengjøringen av ulykker utenfor kassen skjer med middel som inneholder ammoniakk eller klorin, dufter som påminner om kattens egne urin, lokkes den ofte til å gjøre fra seg på samme plass igjen.

For å få katten til å slutte å gjøre fra seg utenfor kattedoen kan du etter nøye rengjøring dekke området med plastfolie eller sitronskall. Plastfolie er ubehagelig å tråkke på. Et annet alternativt er å legge ut lokkende tørrfôr på plassen. En katt spiser aldri på samme sted som den har gjort fra seg på. Risikoen finnes naturligvis at den søker et nytt sted utenfor kattedoen å gjøre sitt fornødne på, men metodene er verdt å prøve og har i mange tilfeller gitt et godt resultat.

Urinering i senger og møbler

Hvis katten tisser i sengen eller i eierens favorittstol der eierduften sitter godt, er dette ofte et tegn på utrygghet og ensomhet. Husk å stimulere katten når du er hjemme i form av lek, kos og oppmerksomhet. Gi også katten litt hodebry i form av å gjemme godbiter og hjernetrimaktiviteter. Dette bidrar til å stimulere katten.

Les mer: Hjernetrim for katten

5 huskeregler

  1. Ta ekstra vare på katten

    Hvis problemet er andre familiemedlemmer eller dyr i familien er det selvsagt vanskelig å "fjerne" disse. Tipset er derimot at alle gir katten oppmerksomhet og kjærlighet slik at den ikke føler seg bortglemt. 
  2. Forstå kattens følelser

    Dyr er oppmerksomme på den minste følelse, akkurat som barn. Det er derfor viktig å forstå kattens følelser og behov. 
  3. Både rettelse og ros er viktig

    Det er viktig å vise hva som er feil, men også rose når noe går bra. Hvis du "fersker" katten når den tisser utenfor doen kan du si et bestemt "fy" og løfte den til kattedoen. Gi deretter ros og en godbit. 

  4. Unngå straffemetoder

    Man skal ikke bruke straffer som å putte kattens nese ned i urinen. Dette genererer en mer usikker katt som definitivt ikke stoler på deg eller forstår hva som er feil. Bruk heller ikke sprutflaske eller vær fysisk mot katten.

  5. Ingen katt er lik

    Ta deg tid med katten. En del "protesterer" direkte, mens andre bruker kanskje lengre tid på å vise at de ikke liker tilværelsen. Derimot er de fleste katter veldig samarbeidsvillige. Samarbeid kan gi økt tillitt og respekt, så det handler om å vise hensyn og forstå katten din – og deretter tilrettelegge.