Hverdagen i valpens første år kan sies å være den sosiale treningen. Du skal helt enkelt påse at valpen i rolige og kontrollerte former blir kjent med de miljøene den kommer til å være i og de situasjoner den kommer til å møte.

Den sosiale treningen for hunden begynner allerede hos oppdretteren. Der får den møte hverdagslig lyd og inntrykk som TV, radio og støvsuger. Den treffer også ulike mennesker.

På tide å hente valpen hjem

Den dagen dere skal hente valpen deres, fortsetter den sosiale treningen. Ofte er reisen til det nye hjemmet første gangen valpen kjører bil. Det er en stor opplevelse, og husk at valpen skal sikres med bilbur eller egen sele beregnet for transport av hund i bil. Det kan være lurt å la den få ligge på et håndkle, da en del valper blir bilsyke og kaster opp. De fleste valper blir også meget urolige og piper og gnåler under bilreisen. Det er ikke så underlig ettersom de forlater mamma, søsken og det vante miljøet.

Klapp valpen din, og prat beroligende med den. De fleste valper pleier å roe seg og sovne, kanskje av ren utmattelse etter alle de nye inntrykkene. Har dere en lang hjemreise, kanskje flere timer, skal dere selvsagt stanse og ta en pause med hunden med jevne mellomrom Selvsagt i bånd, en liten åtteukers valp løs ved en vei er ingen god idé. Sover valpen rolig og stille, behøver dere ikke ta pause før den våkner, men da er det derimot på tide. Valper som har sovet, pleier straks å måtte tisse.

Hilse på den nye familien

Når dere kommer hjem, bør valpen få hilse på alle de nye familiemedlemmene. Helst utendørs, fordi den i ren glede eller av usikkerhet kan tisse på seg. Når valpen har hilst på alle, er det på tide å gå inn i huset. Hvis du har bestemt at visse rom i huset skal være ”hundefrie”, gjelder dette allerede fra den første dagen. Steng dørene til rommene valpen ikke får være i, eller bruk kompostgitter for å sperre av.

På tide å utforske verden utenfor

Når valpen ser ut til å være trygg i det nye hjemmet sitt, er det på tide å se på litt mer av verden. Valper trenger ofte til pause, og korte spaserturer i nabolaget er nyttig. Kanskje treffer dere naboer som vil hilse på valpen. Det er viktig at den får treffe menn og kvinner, barn og gamle. Når valpen blir større, blir også spaserturene lengre og verden dermed større.

Valper skal aldri forlates alene utenfor butikker på grunn av faren for at de blir stjålet, og fordi mange mennesker ikke vet hvordan de hilser på en hund. En liten valp som sitter bundet uten mulighet for å komme unna, kan bli skremt for livet. Hvis dere er to personer, kan én av dere holde valpen med selskap utenfor butikken.

En klok investering er å kjøpe et solid hundebur til bilen. Det er sikrere for hunden og deg hvis det skulle skje en ulykke. Selv en liten hund veier mye hvis den blir slynget av sted på grunn av en bilkollisjon. Det er også lettere å holde det rent i bilen hvis hunden ligger på en fell i buret sitt.

Hvis du og familien kjører buss, må hunden også gjøre det. I begynnelsen er det fint hvis du bærer valpen din inn i bussen og lar den sitte på kneet ditt. Hvis du har en større rase, må du snart la hunden gå på bussen selv. Husk på å ta hensyn til allergikere på busser og tog.

Hunder bør ikke kjøre rulletrapper. Det kan skje alvorlige ulykker fordi hunden lett blir sittende fast med labbene. Ta trappene, eller bær hunden din i rulletrappen. Visse hunder synes at heiser er vemmelige, så hvis du vet at du kjører mye heis i hverdagen din, er det like greit å venne den til det fra begynnelsen. Hold den i armene de første turene.

Det er vanskelig å ta opp alle situasjoner og miljøer som du og valpen din kommer til å havne opp i. Hvis du er rolig, gir du valpen trygghet. Valpen leser deg hele tiden, og hvis du gir signaler om at dette er helt normalt og ufarlig, kommer den snart til å tilpasse seg de nye miljøene.

Lykke til!