Fremmedlegeme i magen

Valper undersøker gjerne ting med munnen og spiser det de kommer over, alt fra steiner til skosåler. Truser, strømpebukser, smokker, små baller og skumgummibiter er blant de tingene som kan forårsake store skader i magesekk og tarmer. Legg unna ting som kan være til skade for valpen, både hjemme og der du måtte befinne deg med valpen din – så godt det lar seg gjøre. 

Mageproblemer og forgiftning

Valpen kan få magesyke via smitte fra andre hunder, men også hvis den tygger i seg noe den ikke skal. Pass spesielt på farlige og giftige kjemikaler som frostvæske, spylevæske, maling og gjødsel. 

Flere blomster og planter kan være farlige. Her finner du en liste over giftige planter og symptomer hos Felleskatalogen. Hold også skåler med sjokolade, druer og nøtter utenfor snutehold for valpen. Sjokolade inneholder teobromin, hvor selv små doser kan være dødelig for hunden. Større mengder av druer og rosiner kan gi nyresvikt, og nøtter allergisk reaksjoner – i verste fall forgiftning.

Smertestillende og andre medisiner skal også være utenfor rekkevidde. Det er lett å miste en tablett på gulvet og valpen er ofte rask som lynet. De fleste hunder tåler ikke de virkestoffene (for eksempel paracetamol) som finnes i mange smertestillende tabletter. 

Se opp for trafikken

Valper er raske og hopper lett ut av bilen eller springer ut gjennom den åpne ytterdøren hvis de får muligheten. Ha alltid valpen i bånd ved trafikkerte veier. Også den store og lydige hunden bør holdes i bånd ved trafikkerte veier. Tenk på at noe kan skremme hunden slik at den hopper ut rett foran en passerende bil.

Varm bil kan bli en dødsfelle

Hver sommer dør et flertall hunder av heteslag i biler. Noen minutter i for høy temperatur er nok for at hunden påvirkes. Temperaturen stiger raskt selv med åpne bilvinduer og i skyggen. Ideelt sett blir noen igjen i bilen for å se til at temperaturen er overkommelig. Hvis du må la hunden bli igjen, sørg for at bilen står i skyggen og har to eller fire vinduer åpne for gjennomtrekk. Legg også igjen mobilnummeret ditt i ruten og se til valpen din med korte mellomrom. 

Les også: Hund i varm bil

Bind aldri hunden i bilens hengerfeste

Du skal aldri binde hunden i bilens hengerfeste uansett omstendigheter. Flere tragiske ulykker skjer hvert år som følge av at sjåføren kjører i vei etter å ha glemt bort at hunden fremdeles er bundet fast i hengerfestet.

Hvis hunden forsvinner

Hvis hunden din forsvinner skal du kontakte politiet på telefon 02800. Ta også kontakt med Dyrebeskyttelsen og legg gjerne ut et innlegg på Facebook i relevante grupper. Hvis valpen ikke har kommet til rette etter en eller to dager, kan du henge opp plakater i nærområdet og annonsere i lokalaviser. 

Kjøp en forsikring

Forsikring er en god sikkerhet i tilfelle noe skulle skje. Vi tilbyr flere forsikringer, men anbefaler først og fremst en veterinærforsikring som dekker undersøkelse og behandling hos veterinær. Visste du at du får vår beste forsikring dersom du forsikrer valpen før den har fylt 4 måneder? Her kan du lese mer om forsikring til din valp.

Lykke til med valpen din!