Det var svært mange nominerte dyr til kåringen av årets dyrehelt 2016, og juryen bestående av Christian Geelmuyden i Agria, Mia Gundersen og redningshunden Mir, fikk en tøff oppgave med å velge ut én vinner blant de ti delvinnerne. Valget falt til slutt på phalénen Joppe, som hjelper pasienter med tannlegeskrekk på Bjørkelangen tannhelsesenter.

- Jeg fikk intensjon om at han var på topp tre, men jeg trodde ikke vi kom til å vinne. Jeg ble helt satt ut, forteller Joppes eier og tannlegeassistent Wenche Moseby.

Med brask og bram ble Joppe og Wenche overrasket på tannlegekontoret, med premier, kake og ballonger. Nå skal også Wenche, Joppe og tannlege Siri Mette utdannes hos Antrozoologisenteret.

- Det blir kjempegøy å gå på kurs, vi har jo bare gjort det vi tror er riktig. Nå skal vi lære mer, sier Wenche.

Rører mange

Å besøke tannlegen er noe mange forbinder med frykt, og det er disse pasientene Joppe hjelper. Han ligger på fanget og trøster under behandling, og han merker når noen er ekstra nervøse. Ofte holder det også at Joppe kommer og hilser på og sprer glede på venteværelset.

- Han myker opp hele miljøet. Folk sier at det er som å komme hjem, at det er varmt her. Han tar vekk skrekken, og det er helt fantastisk, sier Wenche.

Nå håper hun Joppe også kan inspirere flere, og endre synet til andre.

 - Jeg håper dette vil endre menneskesynet på hunder og dyr. Mange skaffer seg hunder for å dekke egne behov, men det er veldig viktig å se hva hunder og andre dyr kan gjøre for oss, det er helt fantastisk. Og lille Joppe rører veldig mange. 

God representant

Jurymedlemmer Christian Geelmuyden og Mia Gundersen var på Bjørkelangen for å overraske vinnerne og overrekke premien til Joppe.

- Vi synes Joppe er en super representant for disse hverdagsheltene. De er små, men betyr mye og gjør en stor forskjell, sa Christian.

Han roste Wenche og Siri Mette for den jobben de har gjort med Joppe.

 - Vi snakker om dyrenes betydning for mennesker, og du og Siri Mette har satt dette i system. Det er modig og innovativt, og det rørte oss ved denne historien. Vi håper også dette kan bli en inspirasjon for andre som tenker i disse banene.

Også Mia Gundersen, som var nytt jurymeldem for året, var fornøyd med årets vinner og prisutdelingen. 

- Jeg må si det har vært en så stor glede å få være med på dette, og få lov å trekke fram dyrene, og dyrene og menneskets samarbeid, sier hun.