Hvilket utstyr bør jeg ha på plass før jeg henter kattungen?

Før du henter kattungen er det noen viktige ting du bør skaffe, blant annet kattedo, samt mat- og vannskåler.

Essensielt utstyr for kattungen:

  • Et næringsrikt tørrfôr beregnet for unge dyr (rådfør deg gjerne med oppdretteren)
  • To matskåler: en til tørrfôr og en til annen mat
  • En eller flere vannskåler. Du kan også vurdere å gå for en mer luksuriøs utgave; en vannfontene som katten vil like da de foretrekker å drikke vann som renner.
  • Halsbånd med hurtigspenne. Vi anbefaler alle katteeiere å ID-merke katten sin. Innekattene også, for de kan komme seg ut ved et uhell og være desto mer utsatt for å gå seg vill.
  • Tannbørste til katter, eller fingertannbørste
  • Kattedo med tilhørende spade (gjerne et par hvis du har stort hus)
  • Kattesand, katteperler eller strø av god kvalitet
  • Førstehjelpsskrin for katt
  • Transportbur
  • Kattegress (til innekatter)
  • Klorebrett eller klorestativ
  • Leker til katter (NB! Pass på at de ikke kan svelges, styr unna tråder/garn)
  • Børste og klosaks

Hva bør kattungen spise?

Katten er utpreget kjøtteter som fanger og spiser små byttedyr i naturen. For å holde seg frisk trenger den derfor en diett med protein fra kjøtt og fisk. Kattunger bør få et tørrfôr som er beregnet for unge dyr. Ettersom katter er tilpasset å spise mange små måltider gjennom dagen bør tørrfôret alltid stå fremme eller gi mange faste måltider i løpet av dagen.

Trenger du inspirasjon til kattenavn? Let blant nesten 6000 navn her!

De fleste katter liker og har godt av variasjon. Bare husk på at ny mat bør introduseres gradvis for å unngå diaré. Les mer om oppkast og diaré hos katten.

Gode råd for at kattungen din skal få i seg nok mat:

  • Kattungen bør ha en matskål til tørrfôr og en matskål til annen mat.
  • Matskålene bør plasseres på et fredelig sted hvor kattungen kan spise og drikke uforstyrret.
  • Skålene bør vaskes hver dag og er det flere katter i husholdningen bør hver katt ha sin egen matskål.

Hva drikker kattungen, og hvor ofte?

Kattunger og større katter skal alltid ha tilgang på friskt vann.

Slik tilrettelegger du for at katten skal få i seg nok vann:

  • Ha en eller flere vannskåler plassert lett tilgjengelig rundt om i huset. Siden katter liker å drikke og spise i fred og ro, bør du plassere skålene på rolige områder i huset.
  • Katter er gjerne kresne dyr og du bør derfor jevnlig fylle opp vannskålene deres med nytt og friskt vann i løpet av dagen.
  • Alle skåler, både til mat og vann, bør vaskes daglig.
  • Hvis du vil gå for en leken variant kan du plassere en bordtennisball oppi vannskålen – det er morsomt for katten å se ballen røre seg.
  • Har du muligheten kan du også gå til anskaffelse av "luksusvarianten", vannfontene, da katter stort sett elsker å drikke fra rennende vann.

Kan kattungen drikke melk?

Nei, kattunger skal ikke ha melk. Dette kan gi diaré.


Hva bør jeg tenke på den første tiden med kattungen?

Når kattungen skal utforske sitt nye hjem for aller første gang, er den ofte veldig nysgjerrig og har et stort behov for å bevege seg – den vil gjerne klatre, hoppe mellom ulike høyder og veksle mellom forskjellige liggeplasser.

Som nybakt katteeier er det derfor spesielt viktig å ha tatt forholdsregler for hjemmemiljøet, og være oppmerksom på potensielle farer for pusen.

Nyttige råd – første tiden med kattungen:

Farer for kattungen:

  • Klosettet – ikke så fristende for oss mennesker å utforske, men en kattunge kan finne på å sette seg oppå klosettskålen. Hvis den er skikkelig uheldig kan den falle nedi toalettet og i verste fall drukne.
  • Uheldige gjemmesteder – en kattunge er glad i både å være høyt og lavt. Den kan derfor finne på å gjemme seg i peisen, under badekaret, inne i skapet eller mellom putene i sofaen.
  • Potensielle brannfarer - Kattungen kan finne på å brenne seg på et strykejern, levende lys eller på komfyren.
  • Farlige ting som frister – Kattungen kan finne på å slikke på skarpe kniver eller smake på plantene du har i huset. Flere av disse inneholder gift. Les hvilke planter og blomster som er farlige for katten.
  • Uheldige sovesteder – kattungen kan finne på å ta seg en blund i tørketrommelen, inne i vaskemaskinen, i skap eller i skuffer. Pass på!

Tilrettelegg for soveplasser, kattedo, spise- og drikkesone

Soveplasser

En pusekatt vil ha behov for en eller flere liggeplasser og gjerne variere hvor den sover. Det er derfor lurt å sette frem et par forskjellige senger hvor den kan få være i fred hvis den ønsker det. Katter liker også gjerne å ligge i høyden slik at de har full oversikt over omgivelsene rundt seg. De er svært selvstendige og vil selv velge sin favorittplass i boligen.

Er det flere katter i husholdningen? Da er det viktig å sørge for at hver og en av dem har et område i huset de kan trekke seg tilbake til for ro og avslapning.

Bur til katten?

Katten skal ikke stenges inne i et bur, unntatt ved spesielle anledninger som når den er hos veterinæren eller under transport. 

God tilgang på vann og mat

Katter skal alltid ha tilgang på friskt vann. Sett derfor gjerne ut en eller flere vannskåler rundt om i boligen. I tillegg bør du ha en matskål til tørrfôr og en til annen mat. Husk at katter er renslige dyr og vil derfor foretrekke at det er avstand mellom mat- og vannskålene og kattedoen.

Kattedo

Det er viktig at du tilrettelegger for at katten kan gjøre fra seg når den er innendørs. En eller flere kattedoer med kattesand gjør susen. Gå til spørsmålet under for å lese mer.


Hvor går katter på do?

Da katter gjerne vil grave ned avføringen i sand eller jord, er en kattedo perfekt til dette formålet – gjerne med høye kanter eller overbygg. Ved å ha en slik kattedo unngår du mye søl.

Det finnes mange varianter av kattesand-/strø, så her må du prøve deg frem til hvilken som passer dere best. Det er stor forskjell på egenskaper og pris blant alle typene som finnes på dagens marked. En god kattesand har høy klumpeevne, den støver lite og fjerner lukt.


Hvorfor gjør katten min fra seg utenfor kattedoen?

En katt er nøye på hvor den gjør fra seg, så hvis den plutselig skulle gjøre fra seg utenfor kattedoen kan dette skyldes flere faktorer:

  1. Kattedoen er full.
  2. Kattedoen har blitt vasket med en såpe som katten ikke liker.
  3. Kattedoen står for nærme matskålen.
  4. Andre mer alvorlige årsaker til at en renslig katt velger å gjøre fra seg utenfor kattedoen, sånn helt plutselig, kan være tegn på sykdom som urinveisinfeksjon. Da må du oppsøke en veterinær.
  5. Noen katter liker heller ikke å dele kattedo med andre, så hvis du har flere katter bør du også ha flere kattedoer tilgjengelig i boligen.

Når kan jeg slippe ut utekatten?

En kattunge er verken født med sted- eller retningssans. Det kan faktisk ta åtte til ti måneder før den har utviklet dette. For noen raser kan det også ta et helt år!

Vi anbefaler derfor at du venter med å slippe ut katten på egen hånd før den har blitt ett år gammel. Innen den tid kan du gjøre en del forberedelser. Les mer om hva du bør tenke på før du slipper ut utekatten.

En av de største farene for en pusekatt på vandring er faren for å bli påkjørt. Husk derfor å utstyre halsbåndet med refleks. Vi anbefaler alle katteeiere å ID-merke katten sin hos veterinæren – dette fungerer som et viktig eierbevis og øker kattens rettsvern om den skulle komme på avveie. Hvis katten din er ID-merket får du i tillegg 10 prosent rabatt på våre katteforsikringer.


Hvordan steller jeg pelsen til katten, og hvor ofte?

Derfor bør katten børstes jevnlig:

  • Unngå hårballer i fordøyelsessystemet – I løpet av røyteperioden: høsten og våren, og når katten vasker seg, vil den få i seg en del hår som ender opp som hårballer i fordøyelsessystemet. Ved å børste katten jevnlig forebygger du at pusen din får problemer med fordøyelsen.
  • Unngå tovet pels – Dette gjelder langhårede katter som fort kan få tover i pelsen. Dette kan på sikt bli smertefullt for katten og føre til sopp, eksem, sår og andre hudplager.

Spesielt utsatte områder er:

  • bak ørene
  • rundt halsbåndet
  • overgangen mellom buken og bakbena

Hvor ofte trenger katten å bli børstet?

Noen katter trenger å børstes hver dag, mens for andre kan det holde å børste katten en gang i uken. Her er det individuelle forskjeller.

Gode tips for børsting av kattungen:

  • Når du skal børste kattungen din for første gang, bør du starte forsiktig med korte og varsomme økter. På den måten vil den kunne venne seg til at børsten beveges rundt på kroppen.
  • Klarer du å gjøre børstningen til en positiv opplevelse for pusen, kan dette bli en kosestund og kvalitetstid dere deler sammen.

Hvor ofte bør kattene vaskes/dusjes?

Katter er renslige dyr og trenger derfor vanligvis ikke å bades. Her finnes det rasespesifikke unntak. Skulle pelsen likevel bli tilgriset kan du vaske katten i lunkent vann med en klut eller gi den et bad eller en dusj. Skal du bade eller dusje den så unngå å få vann på kattens hode og ansikt.

Husk på å bruke en mild sjampo som er tilegnet katter.


Hvorfor bør innekatten ha tilgang på kattegress?

Mange katter spiser gress fra tid til annen og ofte kaster de opp litt i etterkant. Det sies at dette er kattens naturlige måte å få i seg fiber og kvitte seg med hårballer på. Innekatter bør derfor ha tilgang på kattegress som du får tak i på dyrebutikker eller hos hagesentre.

En annen fordel med kattegress er at pusen vil bli mindre fristet til å tygge på stueplanter, hvorav flere av disse kan forårsake forgiftning ved inntak. Se hvilke planter og blomster som er giftige.


Hvordan sikrer jeg katten i bilen?

Siden en pus aldri skal være løs i bilen, er et transportbur nyttig å bruke når den blant annet skal fraktes til veterinæren.

Gode tips for transport av katt:

  • Siden flere katter opplever transport som stressende, er det lurt å tilvenne den gradvis til å fraktes i buret.
  • Et godt tips er å innrede buret på en slik måte at katten ligger godt. Dette kan gjøres ved å sette buret på et lunt sted med døren åpen, avhengig av hvilket type bur du har valgt.
  • Noen katter kan ha god effekt av feromoner som kan sprayes inn i buret i forkant av transporten.
  • Ved at katten har tilgang på buret og den er innredet slik at pusen ligger behagelig der, vil den sannsynligvis gjerne bruke buret ved en senere anledning som gjemmested eller som liggeplass.

Bør jeg klippe klørne til katten – i så fall hvor ofte?

Ofte er det nødvendig å klippe klørne på innekatten med jevne mellomrom. Har du en utekatt behøver du kun en sjelden gang å trimme de ytterste spissene hvis klørne er lange.

NB! Husk at det kun er den ytterste spissen som skal klippes. Den lyserøde nervefylte sonen lengre ned på kloen må ikke klippes.


Hva bruker katten klørne til?

Katten bruker klørne blant annet til å klatre og forsvare seg. Mens en utekatt vanligvis klarer å kvesse og slite klørne sine på naturlig vis, trenger en innekatt et egnet sted til å kvesse klørne på slik som på et klorebrett eller på et klorestativ. 

Hvorfor bør klørne klippes?

Klørne kan sprekke, brekke og flise seg opp hvis de blir for lange. Kloskader kan være smertefullt.


Bør jeg forberede katten før et veterinærbesøk?

Ja, det bør du. Å lære katten å bli håndtert innen du drar til veterinæren er lurt for å skape mest mulig trygge rammer i forkant av besøket. I tillegg må du selv innimellom undersøke katten din, og da er det lurt å ha lært den å bli håndtert.

Velger du å legge inn arbeidet som kreves og bygge opp tilliten til katten din, vil dere få en vesentlig enklere hverdag sammen.

Når bør jeg begynne håndteringen?

  • Det er lurt å begynne treningen med håndteringen mens den enda er en kattunge.
  • Når kattungen slapper av kan du se og ta på potene, klørne og ørene. Undersøk pelsen og kjenn over kroppen og bena. Ved å begynne med små og hyppige økter med denne type håndtering og øke gradvis, vil kattungen bli vant til at du tar på den og undersøker den.

Hva bør jeg selv undersøke på katten min?

  • Insektsbitt
  • Flåttbitt
  • Bittsår
  • Klør etter en slåsskamp
  • Undersøke pelsen for tover
  • Sjekke munn og tenner hvis katten viser tegn på plager

Les mer: Forbered katten på veterinærbesøket


Hvor mye aktivisering trenger kattunger?

Det er viktig at katter får brukt hodet og aktivisert seg, spesielt hvis du har en innekatt. En pus som ikke får stimuli kan bli frustrert og stresset. Daglig lek og aktivisering gir økt selvtillit, mestringsevne og nysgjerrighet.

Alderen på katten har ingenting å si, bare pass på at ikke lekene er så små at pusen kan svelge dem. Liker katten i tillegg å spise tråder bør disse kun brukes ved lek sammen med eieren. En av våre ansatte, Ida, som selv driver med triks og aktivisering av kattene sine anbefaler å trene maksimalt fem minutter av gangen, og på kattens premisser.

Husk også å gi masse ros og godis underveis!  

Les mer: Hjernetrim til katten


Hva liker kattungen å leke med?

For det første – en trenger ikke nødvendigvis å kjøpe splitter nye leker. Plastkorken på en flaske eller litt papir som er krøllet sammen kan være like spennende og stas som en dyr leke.

PS! Katter er smarte dyr og kan gå lei av lekene sine etter hvert. Da bør du bytte dem ut – gjerne rullere mellom noen leker så det blir variasjon. Unngå også å bruke laser som leke da denne fort kan stresse katten siden den aldri klarer å fange «byttet» sitt.

Vi anbefaler at du får til to til tre lekestunder med pusen din om dagen, og ikke mist motet hvis den din ikke har lyst til å leke med deg en dag. Du vil etter hvert forstå «kattespråket». Les mer om kattens signaler!

Her er 5 tips til aktiviteter for katten!


Hvor sosiale liker kattene å være?

Katter er sosiale dyr. Tilbringer du tid sammen med kattungen din hver dag vil dere raskt få et kjærlig og nært forhold til hverandre.

I løpet av tiden dere tilbringer sammen vil du også lære «kattespråket» slik som når den ønsker å være i fred og når den har fått nok kos. Respekter alltid kattens grenser og sørg for rolig og forutsigbar oppførsel overfor kattungen. Dette vil gjøre den trygg og tillitsfull.

Ved å lære katten din å kjenne, vil du også lettere kunne oppdage når den viser tegn til mistrivsel, sykdom eller skade.

En kattunge kan lære god oppførsel og triks, men ikke forvent at den skal oppføre seg som en hund.

Hvis katten din gjør noe galt trenger den at du viser den hva som er riktig. Hopper kattungen din for eksempel opp på kjøkkenbordet – løft den rolig ned mens du sier «nei». Vær tålmodig og ikke straff katten. Når kattungen gjør noe riktig bør du rose den med lys stemme så den lett forstår hva som er ønskelig oppførsel.


Hvor mye stell trenger katten, og hva bør jeg i så fall tenke på?

Slik som med hunder, trenger også kattene stell og pleie av eieren. Dette er viktig for både trivsel og for å forebygge eventuelle sykdommer, samt gi katten den beste pleien ved eventuell skade.

Stell av tennene

Tannpuss er viktig for å opprettholde en god munn- og tannhelse på katten og forebygge plakk og tannstein, som igjen kan føre til tannkjøttbetennelse og tannproblemer.

Det er lurt å venne katten til tannstell allerede som kattunge. Da blir det enklere etter hvert som den vokser. Husk å gi masse ros underveis.

Slik venner du kattungen til tannstell:

  • Start med å titte forsiktig inn i munnen til katten. Se på tennene for deretter å berøre dem varsomt. På den måten blir kattungen komfortabel med håndteringen, og blir vant til at du som eier kan se inn i munnen og ta på tennene uten at det skjer noe skummelt.
  • I neste steg kan du begynne å pusse tennene med en tannbørste. Det er viktig å starte forsiktig og gjøre dette når kattungen er rolig. Tilvenningen av tannpuss må gjøres gradvis og aldri med makt.

Gode tips og råd til tannpuss:

  • For tannpussingen kan du enten gå for en fingertannbørste eller en tannbørste med et lite børstehode. Det finnes flere varianter på markedet, så her må du velge det som fungerer best for deg og din katt.
  • Det er ikke nødvendig med tannkrem. Du kommer langt med litt lunket vann på tannbørsten. Det er den mekaniske bevegelsen som gjør jobben, ikke tannkremen. Hvis du likevel ønsker å bruke tannkrem, så gå for en som er tilpasset for bruk på katter.
  • Det er viktig å både lukte på munnen og se på tennene ofte. På den måten vet du som eier når noe ikke stemmer eller lukter galt og kan kontakte veterinær på et tidlig tidspunkt.
  • Lær kattungen at tannpuss er en del av den daglige rutinen.

Pelsstell

Derfor bør katten børstes jevnlig:

  • Unngå hårballer i fordøyelsessystemet – I løpet av røyteperioden: høsten og våren, og når katten vasker seg, vil den få i seg en del hår som ender opp som hårballer i fordøyelsessystemet. Ved å børste katten jevnlig forebygger du at pusen din får problemer med fordøyelsen.
  • Unngå tovet pels – Dette gjelder langhårede katter som fort kan få tover i pelsen. Dette kan på sikt bli smertefullt for katten og føre til sopp, eksem, sår og andre hudplager.

Spesielt utsatte områder er:

  • bak ørene
  • rundt halsbåndet
  • overgangen mellom buken og bakbena

Hvor ofte trenger katten å bli børstet?

Noen katter trenger å børstes hver dag, mens for andre kan det holde å børste katten en gang i uken. Her er det individuelle forskjeller.

Gode tips for børsting av kattungen:

  • Når du skal børste kattungen din for første gang, bør du starte forsiktig med korte og varsomme økter. På den måten vil den kunne venne seg til at børsten beveges rundt på kroppen.
  • Klarer du å gjøre børstningen til en positiv opplevelse for pusen, kan dette bli en kosestund og kvalitetstid dere deler sammen.

Stell av klørne

Ofte er det nødvendig å klippe klørne på innekatten med jevne mellomrom. Har du en utekatt behøver du kun en sjelden gang å trimme de ytterste spissene hvis klørne er lange.

NB! Husk at det kun er den ytterste spissen som skal klippes. Den lyserøde nervefylte sonen lengre ned på kloen må ikke klippes.

Hva bruker katten klørne til?

Katten bruker klørne blant annet til å klatre og forsvare seg. Mens en utekatt vanligvis klarer å kvesse og slite klørne sine på naturlig vis, trenger en innekatt kun et egnet sted til å kvesse klørne.

Hvorfor bør klørne klippes?

Klørne kan sprekke, brekke og flise seg opp hvis de blir for lange. Kloskader kan være smertefullt.


Hvorfor har katter værhår?

Kattunger og voksne katter har værhår. Disse hjelper den med å ta seg frem i mørket og må aldri klippes.

Værhår er et følelsesorgan som gjør at katten registrerer luftstrømmer og bevegelser i nærområdet. Værhårene brukes også til å vurdere størrelsen på åpninger for å se om det er stort nok for å komme seg igjennom. Værhårene er ekstremt viktig når katten jakter og skal fange et bytte.

Skadede værhår kan forekomme og selv om de vil vokse ut igjen er det viktig for katten at disse tas godt vare på.


Vi har også laget en egen side om livet sammen med kattungen, fase for fase. Har du valp kan du også besøke valpesiden vår