Agria Dyreforsikring anbefaler alle katteeiere å ID-merke kattene sine, også innekatter. Selv om katten bare er inne, kan den komme seg ut ved et uhell og vil da være ekstra utsatt for å gå seg vill.

Fortvilet situasjon

I starten av 2023 var det rundt 7000 katter registrert savnet hos Dyrbar.no, som er en side for dyr som er savnet og funnet i Norge. Det reelle tallet på hvor mange katter som er på avveie er nok mye høyere.

– Det er vondt å tenke på alle kattene og katteeiere som savner hverandre. Dersom katten din blir borte er det en fortvilet situasjon, men dersom den er ID-merket øker det sjansen for gjenforening betraktelig, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Les også: Tenk på dette før du slipper ut katten

Unikt nummer identifiserer katten

Det er veterinæren som utfører ID-merking av dyr. En liten elektronisk brikke i en kapsel injiseres inn under huden i nakkeskinnet.

Brikken inneholder et unikt nummer som identifiserer dyret med navn, eier, telefonnummer og bostedsadresse. Opplysningen lagres i databasen til DyreID. 

For å lese av chipnummeret trenger man en spesiell avleser. Alle veterinærer, tollstasjoner, Mattilsynet, politi-, lensmannskontor og dyrebeskyttelsen har slike avlesere. Hundeklubber, viltnemnder, vektertjenester og bilbergingsselskap har også ofte slike avlesere. Dersom de får inn en bortkommen katt kan de enkelt lese av koden og søke opp eier i registeret.

Som eier av et kjæledyr kan du til enhver tid gå inn og sjekke at kontaktinformasjonen som er lagret på chipnummeret til ditt dyr er oppdatert.

Heier på ID-merking

Flere land i Europa, og nå nylig også vårt naboland Sverige, har lovpålagt ID-merking av alle katter.

– Vi heier på ID-merking og anbefaler alle katteeiere som ikke har ID-merket katten sin å bestille en time hos veterinæren og få dette gjort. Du får 10% rabatt på våre katteforsikringer dersom katten din er ID-merket, avslutter Broholm Einarsen.

 

Kilder: DyreID.no, Dyrbar.no