Men såret kan også forårsakes av øyelokk som vender inn mot øyeeplet eller en infeksjon. En spesiell type bakterie; Pseudomona, sprer også sår på hornhinnen. Disse pleier iblant å kalles for "smeltende sår".

Gå til veterinær

Et sår på hornhinnen gjør veldig vondt og risikoen for at såret blir større om det ikke behandles er også stor. Forsøk ikke å behandle katten selv, men ta den alltid til veterinær som kan hjelpe til med å plukke bort eventuelle fremmedlegemer. I blant kan katten også trenge antibiotika mot en infeksjon.

Det er ikke alltid like lett å vite om hornhinnen faktisk er ødelagt. Veterinæren din avgjør dette ved å bruke et spesielt fargeemne (fluorescein) som vil feste seg i et eventuelt sår på hornhinnen. Er hornhinnen frisk vil fargen bare renne av hornhinnen. Ved å deretter lyse med ultrafiolett lys i øyet, ser veterinæren nøyaktig hvor såret sitter.

Kan trenge operasjon

De fleste hornhinnesår leges bra så lenge katten hindres fra å klø seg i øyet under helingstiden. Visse vanskeligere sår kan likevel trenge å opereres. I disset tilfellene brenner man bort skadet vev rundt såret og over såret sys en flik av den friske blinkehinnen som får sitte der i noen dager til såret er leget.

Kilde: "Djurdoktorn Katt" av James E McKay