Grunnleggende førstehjelp for katt er lett å lære seg. Huskeregelen er ABC, som står for air (luft/pust), blødning og cirkulation (sirkulasjon). Det betyr at du først og fremst skal sørge for at katten puster og har frie luftveier, og at blodet sirkulerer – det vil si at hjertet slår. Kraftige blødninger som ikke opphører innen fem til ti minutter må umiddelbart behandles av veterinær.

En katt som har vært utsatt for en alvorlig ulykke kan være aggressiv fordi den har vondt eller er redd. Det kan derfor være lurt å løfte den innsurret i et håndkle og deretter transportere den videre til veterinær i et bur.

Har katten din skadet seg må du ikke gi den noe å spise eller drikke. Smertestillende tabletter beregnet på mennesker kan være giftige for dyr, derfor må du heller ikke gi katten dette. Under følger noen gode tips til deg som er katteeier.

Trafikkulykker eller fallskader

Har katten din vært involvert i en trafikkulykke eller et høyt fall skal den umiddelbart transporteres til veterinær. Forsøk å hold den varm under transporten. Dersom katten har indre skader og blødninger kan det ta en liten stund før den oppviser smertereaksjoner. En sløv katt som ikke vil røre seg eller tisse etter ulykker, kan ha fått skader på indre organer. Oppkast er også et tegn på slike skader.

Blødninger

Over åpne sår som blør kan du legge en bandasje for å stoppe den verste blødningen. Bruk gasbind, bomull, et lommetørkle eller tøybit, men sørg for at bandasjen er ren. Du må aldri legge trykkbandasje på en katt ettersom det kan stoppe blodsirkulasjonen helt og forårsake livstruende skader. Om blødningen ikke avtar fort, må katten transporteres til veterinær umiddelbart.

Benbrudd

For å forhindre at et benbrudd forverres skal du sørge for at katten ikke kan bevege det benet som du mistenker er brukket. Mens du transporterer katten til nærmeste veterinær kan du forsøke å holde det brukkne benet høyt, ettersom det minsker smerten og hevelsen. Vær veldig forsiktig med å flytte en katt som du mistenker har fått en fraktur (benbrudd). Det kan være en god idé å bruke et håndkle som båre.

Brannskader

Katter kan få to typer brannskader. Brannskader forårsaket av varme må kjøles så fort som mulig i kaldt vann. Sett gjerne katten i badekaret og spyl den i kaldt vann i minst ti minutter. Senk helst temperaturen på vannet gradvis slik at kroppstemperaturen ikke synker for fort. Om brannskaden er forårsaket av et kjemisk substans er det viktig å hindre katten i å vaske skaden selv. Spyl katten i kaldt vann i minst ti minutter og dekk brannskaden med en klut på vei til veterinæren.

Elektriske støt

Skulle katten din få strøm i seg må du forsikre deg om at strømmen er slått av før du selv går nær katten. Elektriske støt vil ofte gi katten brannskader. Sørg for at katten puster ordentlig før du begynner å se etter andre skader.

Forgiftning

Finn ut hva katten er forgiftet av. På forpakningen til alle kjemiske produkter skal det finnes opplysninger om hva du skal gjøre hvis noen har fått i seg innholdet. Forsøk ikke å fremkalle brekninger hos katten med mindre det står i produktinformasjonen. Dette er ekstra viktig å huske på dersom katten har fått i seg en form av etsende syre som finnes i for eksempel bilbatterier og avløpsrengjøring

Heteslag

En katt kan dø av heteslag. De første tegnene på heteslag er at katten blir urolig og stresset. Om katten også puster fortere og sikler, må du handle raskt. Spyl katten med kaldt vann eller legg på våte håndklær. Når katten begynner å komme til seg selv er det viktig at den får hvile ut på et tørt og svalt sted.

 

Kontrolliste:
  • Gjør en bedømming av situasjonen.
  • Behold roen, tenk på din egen sikkerhet først.
  • Undersøk katten.
  • Behandle skadene og smerten så godt du kan.
  • Hold katten varm og i ro.
  • Kontakt veterinær om skadene er alvorlige.
  • Sørg for at katten ikke forverrer skadene.