Katter har konsentrert urin noe som øker risikoen for urinveisproblemer. Det er viktig å passe på at katten får i seg tilstrekkelig med vann. Vannet skal byttes daglig og holdes friskt og rent. Vannskåler bør stilles ut på flere steder og ikke i nærheten av maten ettersom vannet da fort blir skittent. Mange katter vil ha friskt vann og da kan vannfontener være et bra alternativ. Våtfôr inneholder vann og kan være et alternativ til katter med ekstra behov eller i sårbare perioder.
Les også: Katter kan også få diabetes
Urinveisinfeksjon
Urinveisinfeksjoner er vanligst hos eldre eller syke dyr med nedsatt immunsystem. Normalt vil den sure urinen hindre at bakterier får vokse opp. En bakteriell infeksjon kan oppstå sekundært til andre problemer, f.eks urinstein, nedsatt nyrefunksjon og diabetes. Ved urinveisinfeksjon vil katten tisse ofte og lite. Noen katter blir gretne, men de kan også få nedsatt allmenntilstand. Urinen kan være blodtilblandet, fnokkete eller grumsete. Urinen vil også kunne endre lukt eller lukte mer enn vanlig.
Betennelse i blæren
Felin idiopatisk cystit (FIC) er en tilstand der blæren blir betent uten at det er bakterier med bildet. Blæreveggen blir da irritert, øm og vond. Dette kan være lokalt utløst (på grunn av en irritasjon i blæren) eller sentralt utløst (på grunn av stress). Det er viktig å utrede grunnårsaken til FIC, det vil si om den er medisinsk eller psykisk. En katt med FIC urinerer lite og ofte, og det er vanlig med litt blod i urinen. Katten lager ofte en misfornøyd lyd i forbindelse med urinering og kan tisse på flere ulike steder.
Stress er en vanlig årsak til denne lidelsen. Pass derfor ekstra godt på katten i situasjoner som du vet kan være stressende, slik som flytting eller introduksjon av nye familiemedlemmer.
Urinveisproblemer
FLUTD er et samlebegrep på sykdommer som kan gjøre det vanskelig for katten å tisse. Noen ganger stopper det helt opp og katten klarer ikke å tømme blæren, altså en urinstans. Det er flere tilstander som kan forårsake urinstans, blant annet krystaller, steiner, hevelser eller tumorer. Disse lager en blokkering som gjør at urinen ikke kan passere som normalt. Katter som får mye salt i maten, eller som drikker lite er utsatt for å lage krystaller i urinen. Det er derfor viktig å gi katten et tilpasset fôr og tilgang på friskt vann. Selv om problemer kan forekomme hos yngre dyr, er tilstanden vanligst hos voksne katter.
Urinstans er veldig alvorlig, og det er viktig å alltid dra rett til veterinæren dersom katten ikke klarer å tisse. Symptomer på dette er at katten er urolig og forsøker å tisse, men uten at noe kommer ut. Noen blir også aggressive, kan få problemer med å gå normalt eller blir store i buken. Dette er en svært kritisk situasjon og behandling i tide er avgjørende.