De fleste katter holder seg mer innendørs på vinterstid, og foretrekker å være ute for kortere perioder. Det er viktig å ikke la det gå for lang tid mellom hver gang katten er inne, helst bare noen timer. Og er det sprengkaldt, bør du revurdere om du skal slippe katten ut i det hele tatt. 

Lag en lun plass

– Katter som ikke får mulighet til å komme inn og varme seg med jevne mellomrom kan forfryse ører, haletipp, poter og tær, forteller Lotta Möller, en av våre veterinærer i Agria Dyreforsikring. 

Lag derfor gjerne en lun, tørr og varm plass for pusen utendørs, der den kan finne varmen frem til matmor (eller matfar) slipper den inn igjen. Alle ekstremiteter er utsatt, men ørene er spesielt sårbare. Hvis katten har hatt frostskader tidligere, er sannsynligheten større for at det kan skje igjen.

I verste fall kan huden rundt de forfrosne områdene dø, som igjen kan føre til koldbrann. Da begynner det å bli veldig alvorlig, hvor hud og kroppsdeler kan falle av. 

Refleks og ID-merking

Alle med en utekatt bør skaffe seg et godt reflekshalsbånd, slik at katten synes i mørket i områder ved trafikkerte veier. Bruk en modell med klips eller strikk, slik at katten lett kan komme seg løs om halsbåndet skulle sette seg fast i en kvist eller liknende.

Les saken: Refleks kan redde kattens liv

Vi råder også alle katteeiere å ID-merke katten sin, men også skrive inn navn og telefonnummer på halsbåndet. ID-chip krever egen avleser, og som regel må man til veterinæren for å lese av identiteten. – Med et telefonnummer kan alle finne eieren, og det kan redde livet til en katt som har kommet seg langt vekk fra hjemmet sitt en kald vinterdag, sier Lotta.

Les også saken: ID-merking av katt

Hva gjør du hvis katten virker forfryst?

Hvis du mistenker at katten din er forfryst, er det viktig å ikke gni eller klappe den. Det viktigste er å ta den inn i romtemperatur, om mulig under et teppe. Ta kontakt med veterinær hvis kattens allmenntilstand virker nedsatt. 

Kommer du over en katt som ser forfryst og hjelpeløs ut, uten telefonnummer, er det viktig å ta den med inn i varmen. Ta gjerne bilder av den og legge ut på sosiale medier. Dette har som regel en god spredningseffekt. Samtidig kan du kontakte hjelpeorganisasjoner. Om ikke eieren kommer til rette, kan du ta den med til veterinæren for å se om den har en ID-chip samt henge opp lapper i nabolaget der du fant katten.