Katten kan også fryse

Nå som kulden kommer krypende, bør katteeiere med utekatt tenke litt ekstra på sitt firbeinte familiemedlem. Katter som er vant til å være utendørs under årets varme måneder vil ofte gå ut selv om det er snø og kaldt, men de børikke være ute hele dager av gangen.

– Katter som ikke får mulighet til å komme inn og varme seg med jevne mellomrom kan forfryse ører, haletipp, poter og tær, forteller Lotta Möller, veterinær hos Agria Dyreforsikring.

– Veterinærer og dyrepleiere ser ofte denne type skader hos tidligere hjemløse katter.

Det er ingen fare å slippe ut katten når det er minusgrader og snølag, men da må det være når du har mulighet til å slippe den igjen når den ønsker det. Å la katten være ute fra du drar på jobb tidlig om morgen til du kommer hjem sent er ikke bra.

Lun plass

– Man kan med fordel lage en lun plass der katten kan legge seg ned på et teppe hvis den må vente ute til matmor og matfar kommer hjem og åpner døren inn til varmen, sier Lotta.

Alle som har en utekatt bør skaffe seg et godt reflekshalsbånd slik at katten synes i mørket i områder ved trafikkerte veier. Bruk en modell med klips eller strikk. Da kan katten lett komme seg løs om halsbåndet setter seg fast i en gren eller liknende.

ID-merke

Du bør ID-merke din katt, men husk også å skrive ditt navn og telefonnummer på halsbåndet. Et merke på øret kan være vanskelig å se og en chip krever en chip-leser, noe som ikke er standard i husholdninger flest i Norge.

– Et nedskrevet telefonnummer kan alle finne og det kan redde livet til en katt som har kommet seg langt vekk fra hjemmet sitt en kald vinterdag, sier Lotta.

Om man mistenker at katten er forfrossen skal man ikke gni og klappe den. Det viktigste er at den får varme seg i romtemperatur, om mulig under et teppe. Ta kontakt med veterinær om kattens allmenntilstand virker påvirket.

Liker? 2 av 2 likte , 5 i rangeringer