Alle katter trenger både mental og fysisk stimulans for å trives. Virker katten din nedfor eller rastløs? Da bør du prøve å aktivere den mer. 

En katt som ikke trives kan vise ulike symptomer. Den kan tisse eller gjøre fra seg utenfor kattekassen, eller slikke seg overdrevet mye på ett sted. Om symptomene høres kjent ut, er det på tide å gjøre noen tiltak.

1. La katten lete etter sin egen mat

En enkel måte å aktivere katten på er å spre tørrfôret rundt på ulike steder i boligen din, i stedet for å legge det rett i matskålen. Gjem noen fôrkuler i klesskapet, legg noen i vinduskarmen og noen under et bord. Da får katten brukt sansene sine, samt beveget seg. 

2. Lek med katten

Katter elsker å leke! I dyrebutikker finner du flere morsomme leker, eventuelt kan du lage en selv. Det trenger ikke å være mer avansert enn hyssing med en papirdott i enden. Bare pass på å ikke leke med hendene. Katter har sterke jaktinstinkter, og hendene dine kan fort bli et offer for skarpe klør. 

3. Lag nye steder den kan utforske

Har du kjøpt noe nytt til hjemmet? En eske kan være til stor underholdning, små som store. Jo større, desto bedre gjemmested. Du kan også bygge en krypinn til katten ved å legge et pledd over en stol eller et bord. Nye ting og nye steder å utforske stimulerer kattens nysgjerrighet.

4. Lær katten triks

Hvorfor ikke lære katten å vinke, sitte eller ligge på kommando? Triksetrening er ikke bare for hunder! De kan også lære seg å hoppe, krype og gå slalom. Klikkertrening er enkelt å trene innendørs, og skaper dessuten tettere relasjon mellom deg og katten din.

Hva med å lære katten å hoppe gjennom en kransekakering, slik som Mario her?

5. Ta med katten ut på tur

Har du en ren innekatt? Da er det ingenting i veien for å ta den med ut på tur. Er den ikke vant til å gå i sele, kan du begynne å øve med den inne først.

Grunnleggende trivsel

Det er noen grunnleggene faktorer som skal til for at kattene våre skal trives. Det er egen liggeplass, mulighet for å klore samt steder å gjemme seg. Katter liker å ligge høyt, gjerne på en hylle, med god kontroll over rommet. Katten er ikke et flokkdyr, men den har sosiale behov. Sørg derfor å sette av tid til å være sammen med katten din om den er alene store deler av dagen.