Flått

Flått bør fjernes så fort de oppdages, helst i løpet av det første døgnet etter at de har satt seg fast. Det finnes preparater som beskytter mot flåttbitt, som er spesielt tilpasset katter. Disse vil du få informasjon om og resept på om du kontakter din veterinær. Vær oppmerksom på at det finnes flåttmiddel som kun skal brukes til hund og som er direkte livsfarlig for katter.

Om din katt, til tross for forebyggende behandling, blir angrepet av flått, skal du ta bort flåtten med en flåttfjerner eller pinsett. Du skal ikke ta på noe middel, og du trenger heller ikke å vri bort flåtten, bare dra den rett ut.

Insektsstikk

Et enkelt vepse- eller bistikk gir sjelden noen alvorlige reaksjoner, selv om noen katter kan klage høylytt etter et stikk. De pleier å gi seg uten større inngrep. Men enkelte katter er ekstremt overfølsomme mot vepse- eller bistikk og kan derfor få en alvorlig allergisk reaksjon på grunn av stikket. Om katten din blir stukket av et insekt, gjør følgende:

  • Kjenn over katten
  • Er det ett eller flere stikk?
  • Hvordan er kattens allmenntilstand? Er den trøtt eller har den bleke slimhinner?
  • Hold katten under oppsikt den nærmeste timen
  • Kontakt veterinær om katten blir dårlig

Ormebitt

Mange katteeiere tror feilaktig at ormebitt er ufarlig for katter! I de minst alvorlige tilfellene blir det bare en hevelse i området der ormen har bitt, men i de mer alvorlige tilfellene kan det bli skader på kroppens organ. Katten får lever- og nyreskader, og ofte blodmangel. Dette kan gå over med hvile og egnet medisinering. Dessverre kan noen katter rammes enda hardere og får omfattende lever- og nyreskader. I disse tilfellene kreves intensivbehandling hos veterinær, men likevel overlever ikke alle katter ormebitt.

Det har stor betydelse HVOR katten blir bitt. Det vanligste er at katten blir bitt i snuta og leppene. Noen ganger tar bittet i en eller flere labber. Man vet aldri på forhånd hvilken katt som vil bli syk, og må derfor bare utgå fra at enhver katt kan bli det.

Ormen hugger tak i byttet sitt og sprøyter inn gift i såret. Den doserer giften forskjellig fra gang til gang. Noen ganger kan det virke som om det ikke kommer gift i det hele tatt, mens det andre ganger kommer en stor dose.

En kroppsdel som har blitt bitt av orm hovner gradvis opp og kan bli betydelig større enn det normale. Dette kan være veldig smertefullt for katten.

Om katten din blir bitt av orm, gjør følgende:

  • Hold katten i ro, spesielt om bittet er i labber eller ben
  • Oppsøk veterinær

Bilen kan bli en dødsfelle

Om et dyr plasseres i en bil på en varm dag, kan temperaturen inne i bilen bli så høy at dyret får heteslag, selv om den står i halvskygge. Dyret vil da pese voldsomt, være svimmel og ha røde munnslimhinner. Forlat derfor aldri katten eller andre dyr i bilen en soldag!