Tannkjøttsbetennelse

Betent tannkjøtt kalles gingivitt og er vanlig hos katter. Katter kan også ha problemer med plakk, bakteriebelegninger på tennene, og tannstein som kan lede til mer alvorlige sykdommer om problemet ikke behandles i tide. Bortsett fra dårlig ånde er dårligere appetitt, hevelse i tannkjøttet og at katten sikler symptom på at noe ikke er i orden i kattens munn. Gulbrune belegninger på tennene, som begynner i tannkjøttskanten, er også typiske symptomer.

Tørrfor eller boksmat

Gamle matrester som setter seg fast i og mellom tennene tiltrekker seg bakterier. Det som katten spiser har stor betydelse for munnhelsen.

- Å kun spise myk boksmat kan være dumt for munn- og tannhelsa, mens kun tørrfor er ikke så bra for urinveiene, så litt av hver type kan være bra, sier Lotta Möller, veterinær hos Agria Dyreforsikring. 

I dyrebutikken finner du også ulike typer av leker, tyggepinner, pulver etc. som i følge produsentene skal hjelpe til med å holde kattens munn ren.

- Den beste og mest effektive måten å minske mengden tannsten på og holde munnen fin er å børste tennene. Det forutsetter selvfølgelig at munnen er rengjort fra begynneslen av, så dersom katten har mye tannstein kan det være lurt å starte med en munnrengjøring hos veterinæren, sier Lotta.

Undersøk munnen ofte

Venn gjerne katten til å bli undersøkt i munnen. På den måten kan du raskt oppdage begynnelsen til tannstein eller om noe sitter fast i kattens tenner. Vanligvis gjelder det at jo fortere du kan fikse et lite problem jo mindre er sjansen at det blir til et stor.

Å børste tennene

Å trene katten til å akseptere tannbørsting er også bra. Om du regelmessig børster kattens tenner sørger du nemlig for at bakterier ikke får feste på tennene eller i tannkjøttet.

Tannsten dekkes ikke av forsikringen

Idag finnes det ingen forsikringsselskap som erstatter fjerning av tannstein eller betennelser forårsaket av tannstein. Bortsett fra at katten slipper å lide, kan det være en god økonomisk investering å avsette litt tid hver uke til tannpleie. På den måten kan du slippe store og dyre regninger som du må betale selv.