Katter kan få mange ulike problemer med tenner og munnhule. Alt fra plakk og tannstein til ulike tannsykdommmer og tannskader er vanlig.

Diffuse signaler på smerte

Det er mange som tror at katten ikke vil spise om den har smerter i munnen, men dette stemmer ikke alltid. Mange katter endrer bare måten de tygger på og får på den måten spist opp maten sin.

Du må derfor ofte se etter mer diffuse signaler, som at katten ikke vasker seg like mye som den pleier eller at den oppfører seg litt annerledes enn vanlig.

– Har du en katt som normalt sett liker å kose og/eller leke og dette endrer seg, er det grunn til å reagere, sier Kjerstin K. Vinsjansen, adferdsrådgiver i Agria-appen.

Oppdage endringer

Med tannproblemer kommer det ofte synlige endringer i kattens munn, som tannstein, rødt og hovent tannkjøtt eller knekte eller løse tenner.

Det er ikke så lett å se inn i munnen til en katt, for den vrir seg ofte unna dersom man prøver på dette. Med gradvis trening kan de aller fleste katter venne seg til at du åpner og kikker inn i munnen, slik at du kan oppdage endringer tidlig.

– Finn frem kattens favorittgodbiter og start treningen med små steg. Ta på kattens lepper og belønn. Så kan du gradvis løfte leppene, trekke dem bakover og åpne munnen. Belønn for hvert steg på veien, råder Vinsjansen.

Gode rutiner kan forebygge

Den mest effektive metoden for å unngå enkelte tannproblemer, er å pusse kattens tenner for å fjerne plakk før det skaper problemer.

Med en gradvis tilnærming kan de fleste katter lære å tolerere dette, akkurat slik som hunder.

– I starten kan du gjerne børste én tann og så belønne katten for det. Med videre trening kan man etter hvert få pusset alle kattens tenner. Dette bør gjøres daglig. Da kan du samtidig se etter endringer i munn og på tenner, forteller Vinsjansen.

Husk å bruke tannkrem beregnet for katter og en tannbørste i passe størrelse. Noen foretrekker å pusse med en spesiell mikrofiberklut som tres på fingeren.

Trenger du hjelp med spesialtilpassede råd for akkurat din katt?

Da kan du booke tid hos en av våre adferdsrådgivere i Agria-appen.

25 minutters samtale koster 299,-