Katter elsker å være ute når det er fint vær. Dette øker riktignok risikoen for å komme i konflikt med andre katter, noe som kan resultere i bittskader og verkebyller. De kan også skade seg i trafikken.

– Det er viktig å kastrere katter som ikke skal brukes i avl, sier Lotta Möller, veterinær hos Agria Sverige. 

 Sommeren er fin, men farlig for våre firbeinte venner. Unge utekatter får kjenne på frihet for første gang, og innekatter får lufte seg på balkongen. Statistikk viser at antallet traumatiske skader øker med hele 33 prosent i juni, juli og august sammenlignet med resten av året. Det gjør sommeren til årets desidert farligste tid med tanke på traumatiske skader. 

Mange skader kan forebygges

Husk å lukke balkongdører og vinduer når du ikke er i nærheten. Montér netting på balkongen, så unngår du at katten faller ned. Katter lander som oftest på alle fire bein når de detter ned fra høye høyder, men de kommer sjelden ned uskadde. Dersom katten skulle rømme, er det viktig å ha ID-merket katten, slik at man enkelt kan finne tilbake til eieren. 

Vanlige skader sommerstid

  • Bittskader og verkebyller. Det er ikke uvanlig at katter havner i slosskamp. Selv små bittskader kan resultere i verkebyller som krever veterinærbehandling.
  • Orm- og insektsbitt. Stikk fra veps og bie skaper sjelden alvorlige reaksjoner, og går som oftest over av seg selv, men en del katter kan klage høylydt. Ormebitt derimot, kan være veldig alvorlig for katter. Hvis du mistenker at katten din har blitt bitt av huggorm, er det viktig å holde katten i ro, og oppsøke veterinær så raskt som mulig. 
  • Påkjørt av bil eller tog. Ta med katten til veterinær umiddelbart. Vær forsiktig når du løfter den, og putt den helst i et reisebur, så den ikke kan rømme. 
  • Fall fra høyder. Åpne vinder, balkongdører og høye trær kan være fristende for katten. Fallulykker er vanlige på sommeren, og resulterer ofte i brudd i bein og bekken. Brudd i kjeven og sprekk i ganen er heller ikke uvanlig.