Man skal så tidlig som mulig, helst på kattungestadiet, venne katten sin til bilturer. Til å begynne med kjør kortere strekninger og deretter øke lengden. Katter som ikke er vant til bilreiser kan skrike eller mjaue under bilturen. De har vanskelig for å orientere seg når de ikke kan se ut fra den transportboksen som en katt skal oppholde seg i under turen. Den merker når bilen krenger i svinger, blir urolige over uvante lyder og dufter som trenger inn i bilen.

Hva kan du gjøre?

Gi ikke katten mat rett før eller under turen. Friskt vann skal katten alltid ha tilgang til.

Ved kraftige anfall av reisesyke kan veterinæren skrive ut beroligende middel. Reseptfrie reisesyketabletter finnes, men du skal ikke eksperimentere selv. Det er viktig å bruke tabletter som er beregnet for katter og dosen skal være anpasset din katt, hvis ikke kan katten bli syk.

Når katten ikke kan bli med på ferien

Katter har det alltid best når den får være hjemme. En slektning eller nabo kan være løsningen, som et par ganger daglig renser kattens sandkasse, gir mat og bytter vann, pleier pelsen og fremfor alt underholder katten. Å ha radioen på eller spille inn opptak med eierens stemme som spilles opp nå og da kan minske en eventuell ensomhetsfølelse.

Et annet alternativ er at katten får være hjemme hos en slektning eller pålitelig nabo. Et tredje alternativ er å plassere den på et kattepensjonat. Pass på at du har besøkt pensjonatet tidligere og at det har et bra rykte. Gode pensjonat har blant annet som praksis at kattene de tar i mot er vaksinerte.