1. Heteslag

Solfylte dager og høye temperaturer øker risikoen for heteslag hos katten din. Dette kan oppstå dersom katten er i varmen for lenge og ikke har vann eller mulighet til å gå til kjøligere steder. 

Eksempler på slike situasjoner kan være om katten er innelåst i en varm leilighet, bil eller om den har blitt innestengt i en bod eller lignende.

­­– Hvis katten virker forvirret, slapp, peser med åpen munn eller har røde/tørre slimhinner, må du kontakte veterinær. Kjøl ned katten med et vått håndkle eller tøystykke og tilby vann, sier veterinær Sara Solheim

2. Fallskader

Sommeren er dessverre høysesong for alvorlige fallskader. Mange setter opp vinduer og balkongdører uten å tenke på at katten kan falle ut og skade seg.  Realiteten er en annen. Selv om katten din er en utmerket balansekunstner, kan den fortsatt feilberegne, snuble eller skli og dermed falle ned og skade seg.

– Dersom du åpner vinduer eller dører som er høyere enn 1. etasje, bør du bruke sikkerhetsnett eller sikkerhetskrok så katten ikke kan falle ut, råder Solheim.

3. Huggormbitt

Katter blir ikke like ofte bitt av huggorm som hunder, men det hender fra tid til annen. Dersom ormen sprøyter inn gift, kan giften føre til at katten får forstyrret koagulasjonsevne og/eller skade på lever og nyrer. I verste fall kan katten dø.

–  De vanligste symptomene er hevelse og ømhet i og rundt bittstedet, slapphet, sikling, oppkast og nedsatt eller manglende matlyst. Ta med katten til veterinæren for vurdering og tilpasset behandling. Hold katten i ro på vei til klinikken for å hundre at giften sprer seg mer enn nødvendig, sier Solheim.

Les også: Ormebitt på katt

4. Brannskader

Når solen steiker vil den varme opp omgivelsene. Gjenstander av metall eller med mørk farge kan bli veldig varme og dermed utgjøre en fare for kattens poter eller hud dersom den skulle komme borti. Ta med katten til veterinær med en gang dersom du mistenker at den kan ha brent seg.