94 prosent av hundeeierne og 90 prosent av katteeierne kjøper en julegave til dyret sitt. Det aller vanligste er at hundeeierne kjøper noe som hunden kan spise, mens katteeierne gleder katten sin med en leke. 45 prosent at hundeeierne og 46 prosent av katteeierne gir bort en julegave som koster under hundre kroner.

Spørsmålene om dyreeieres julevaner er stilt på Agrias svenske nettside og på Facebook under desember 2011.

Mest for morro

─ Undersøkelsen er gjort mest for moro og resultatet er nok uvitenskapelig. Den peker likevel på den varme relasjonen som vi mennesker har til våre dyr. Vi ser dem som en selvklar del av familien og vil glede også dem, forteller Cina Seidefors, Agria Djurförsäkring.

Selv om dyrene ikke forstår julens budskap er det en god idé å tenke litt ekstra på dem under julehelgen. Har du en hund kan den ha godt av å få åpne en pakke med noe godt i.

─ Å pakke inn noen godsaker som hunden selv får åpne stimulerer hunden mentalt og gjør den ofte herlig trøtt – noe som kan passe fint midt i julestria. Dobbel effekt får du om hunden må lete rede på pakken selv ved hjelp av nesa, mener Cina Seidefors.

Omtanke under julemaset

Kattene kan også trenge litt ekstra omtanke under julemaset. Et rolig hjørne der katten kan trekke seg tilbake blir satt pris på av katten.

─ Hvis du vet at katten blir stresset av ukjente mennesker og dere venter gjester, kan en bra julegave være en av de duftsprederne som finnes blant annet på veterinærklinikkene. De inneholder beroligende feromoner som gir katten bedre forutsetninger for å komme til ro, sier Cina Seidefors. Hun tillegger at duftsprederen må virke en tid før den gir effekt, så det kan være lurt å gi den som julegave i forskudd til lettstressede katter.

  • Før du kjøper en godsak i julegave til katten – tenk på at katten beveger seg mindre under den kalde årstiden og kan lett øke vekten. Dette kan gi problemer med urinveiene, forstopping og leddene.
  • La ikke dyret åpne pakker med gavebånd. Som ytterste konsekvens kan dyret svelge disse som og få store skader på tarmen.

Ingen sjokolade til dyrene! Akkurat som hunder kan katter bli forgiftet hvis de får i seg sjokolade. Ettersom katter vanligvis ikke har noe sug etter sukker er dette fremdeles ganske uvanlig og ukjent.