Katten tilfører mye til livet ditt, men selv om den virker selvstendig har den et stort behov av tid og kjærlighet. Katter kan leve i tjue år eller mer, noe du bør være oppmerksom på før du går til anskaffelse av en. Er du ikke sikker på at du kan ta vare på katten de nærmeste tjue årene kan det være bedre at du velger å skaffe deg en voksen katt.

En kattunge krever mer tid

En voksen katt har ofte stor personlighet og passer bra inn hos eldre personer eller barnefamilier. Men en voksen katt har i blant vanskeligere for å tilpasse seg et nytt hjem og til andre husdyr enn det en kattunge har.

Mange faller for den søte kattungen og vil ta med den hjem så tidlig som mulig. Men en kattunge bør ikke tas bort fra sin mamma før tolv ukers alder, ellers blir katten utrygg og kan få problemer med å bli husren.

Velg ikke en kattunge hvis du må la den være alene og ikke har tid for den når den er liten.
- Flere burde velge en voksen katt, fremst fordi det finnes så mange som har havnet i klem, men også for at de kattene er minst like fantastiske som en kattunge, forteller Agrias veterinær Lotta Möller.

Bli kjent med en kattehjemskatt før kjøpet

Det finnes fordommer om at kattehjemskatter er rare. Visse katter som har blitt omplassert er mer reservert enn andre, men de fleste kattene er veldig hengivne.

Velger du en voksen katt fra et kattehjem kan du besøke katten før du bestemmer deg og dermed få et inntrykk om kattens personlighet, om dere passer sammen.

Det er veldig lett å bli glad i en katt uansett om den er ung eller gammel. Glem ikke at du som katteeier har ansvaret for at katten skal få en lykkelig og trygg oppvekst.