Om Felix aller første tid i livet vet hans matmor Eva Undrén Nord lite om. Det hun vet er at han som liten streifet omkring utendørs, ble funnet av noen og at han ble tatt inn i et kattehjem utenfor Malmø. Deretter fikk han komme til en kjærlighetsfull eldre dame som bare noen uker etter ble alvorlig syk slik at Felix måtte vende tilbake til kattehjemmet. Samtidig, noen mil derifra, hadde Eva nettopp mistet sin femtenårige katt Fridolf.

 Det føltes veldig trist uten ham, men rundt samme tidspunkt så ringte de fra et kattehjem som jeg hadde hatt litt kontakt med og spurte om jeg var interessert i å ta hånd om en ettårig hankatt som hadde stort behov for et nytt hjem. Jeg dro dit og traff Felix. Det var et kjempehyggelig møte. Felix var veldig sosial, sier Eva Undrén Nord som bestemte seg for å ta med Felix hjem.

Trygg i sitt nye hjem

Fra sin lille plass på kattehjemmet fikk Felix komme til en villa med mange rom. Det var med store øyne han gikk omkring og undersøkte huset, sniffet i hver en krok og så ut til og trives umiddelbart. 

 Han gikk og la seg i sengen min allerede første kvelden, lå med labben på ansiktet mitt hele natten og sto ikke opp før jeg sto opp neste morgen, forteller Eva Undrén Nord.

Den gamle damen, som nå lå for døden, hadde Eva fortsatt kontakt med helt til det siste.

 Hun hadde bekymret seg så mye for Felix sin fremtid, men ble glad og lettet når hun visste at han nå hadde fått et nytt hjem.

Vil være innekatt

Felix er ikke den første omplasseringskatten Eva Undrén Nord har hatt. Hennes forrige katt, Fridolf, var også det. Han kom fra et hjem der det ikke virket som noen egentlig hadde tid til han. Eva synes synd på han der han for det meste lå i en gang og så ut til å ha det stusselig.

 Jeg som alltid har trodd at jeg var en hundeperson viste seg også å være en katteperson. Katter er så spesielle. Fridolf ville være ute, mens Felix trives best hjemme. Mannen min og Felix er veldig gode kompiser, sier Eva Undrén Nord og ler.

Plaget av urinstein

I dag har Felix rukket å bli elleve år gammel. Han ble i noen år plaget med urinstein og ble innlagt på sykehus to ganger. Som den ekstremt sultne katten han var, ble det til å gå på diet og spise spesialfôr. 

 Det var litt vanskelig for ham, men nå er urinsteinene borte og Felix har stor appetitt både på mat og livet. Favorittplassen er badekaret der han liker å sitte og drikke vann. Når vannet er slutt drar han i proppen for å vise at han vil ha mer, sier Eva Undrén Nordin.

Nytt hjem kan forårsake stress

Lotta Möller som er leg. veterinær hos Agria Djurförsäkring og spesielt interessert i katter synes det er bra at hjemløse katter kan få et nytt hjem, men at det er viktig å ha i tankene at katten kan være «historieløs». 

 Det er viktig å være klar over at når det gjelder tidligere sykdom så kan katten bære på kroniske virusinfeksjoner som kan aktiveres i kattehjem på grunn av stress i forbindelse med flytting til et nytt hjem. Det er derfor viktig at katten er kontrollert av en veterinær før levering, og at den er vaksinert, men dette er ingen garanti for at katten ikke utvikler sykdom senere, sier Lotta Möller.

Tenk på smitterisikoen

Det behøver med andre ord ikke være noe feil på kontrollen om det skulle være sånn at symptom på sykdom, bryter ut noen dager etter kontrollen er gjort. 

 Hva gjelder vaksine mot kattepest så er den veldig effektiv, vaksine mot katteinfluensa derimot beskytter ikke hundre prosent. Et dyr som har blitt vaksinert får imidlertid mindre symptomer om det smittes. Det er viktig at også innekatter vaksineres og deretter får revaksinering ved behov. For den som tar imot en omplasseringskatt i et hjem der det allerede finnes en annen katt er det viktig å være klar over smitterisiko, sier Lotta Möller.

Tips til deg med omplasseringskatt

For deg som tar imot en omplasseringskatt er det viktig å se over kattens forsikring. Har den en forsikring som du kan overta er det den beste løsningen. Skaffer du en ny forsikring kan du behøve en veterinærattest. En katt som ikke har vært forsikret siden den var kattunge kan få visse begrensninger i sin forsikring. Det innebærer at forsikringer ikke gjelder for sykdommer og skader som var påbegynt før katten ble forsikret.