Det finnes mange herlige omplasseringskatter i Norge som trenger nye gode hjem fordi den tidligere eieren ikke har mulighet til å ha den mer. Det kan være mange grunner til at en katt må omplasseres som allergi, sykdom, endret jobb- eller bosituasjon.

Vurder nøye

Aller først må du tenke på om du har tid til å ta vare på en katt når dagene er på sitt mest hektiske. Katten trenger deg både for lek, kos, stell og omsorg så om du har eller kommer til å få travle dager der du ikke er så mye hjemme, må du vurdere om det er rett tidspunkt for deg å ta på deg ansvaret for en katt.

Mange tenker kanskje ikke over at det koster en del å ha katt. Mat, kattesand, utstyr, forsikring og veterinærbesøk blir en del kroner i året. Har du råd til alt katten trenger i lang tid fremover?

Sist, men ikke minst må du tenke ut en plan for hvordan du skal løse det når du skal på helgeturer eller ferie.

– Det er ikke slik at man kan reise bort en helg mens katten er alene ute. På lik linje med hunder skal katter ha daglig tilsyn, mat, nytt friskt vann og sosialisering, sier veterinær Sara Solheim

Hvilken katt skal jeg velge?

Når beslutningen er tatt, begynner prosessen med å velge hvilken katt som passer best.

Ønsker du en ungkatt eller en eldre? En katt som bare var inne i sitt forrige hjem, eller en som også har gått ute? En sort skjønnhet eller kanskje en majestetisk langhårskatt? Valgene er mange, men det viktigste å fokusere på er om du kan tilby det akkurat denne katten trenger. Ja, rett og slett om dere er rette for hverandre.

– En ungkatt er ofte mer aktiv og trenger mange muligheter til å få ut energien sin. En eldre katt ønsker seg kanskje et rolig fang å kose seg på? Dersom du bor slik til at katten kun skal være inne, kan det være lurt å finne en katt som er vant med og trives med dette fra før, forteller Solheim.

Les mer om aktivisering av katt her

Møt katt og selger

Det finnes flere foreninger og organisasjoner rundt om i landet som hjelper til med omplassering av katt. Mange katteeiere bruker også finn.no. Det hender også at oppdrettere har voksne katter som skal omplasseres. Dersom det er en spesiell rase du er på jakt etter, kan du følge med på hjemmesidene eller Facebooksidene til aktuelle oppdrettere.

Dra på besøk for å møte katten før du avtaler å kjøpe den. Still så mange spørsmål du kan. Ikke vær redd for å grave! Jo mer du vet, desto bedre rustet er du til å ta avgjørelsen.

Eksempler på spørsmål det er lurt å stille:

  • Hvorfor skal katten omplasseres?
  • Hva slags personlighet har katten?
  • Er det en inne- eller utekatt?
  • Har katten eller har katten hatt noen skader, sykdommer eller adferdsproblemer?
  • Hvordan har kattens oppvekst vært?
  • Har katten vært hos veterinær og fått vaksiner og ormekurer?
  • Er katten sterilisert/kastrert?
  • Hvordan oppfører katten seg i bil og hos veterinæren?
  • Hvilken lyd eller hvilket ord har blitt brukt for å kalle katten inn?
  • Hva slags mat, kattesand og rutiner er katten vant til?
  • Er katten vant med andre katter/hunder/barn?
  • Hva er kattens favorittleker -godbit og -kloreutstyr?

Viktige papirer

Ved overtakelse er det viktig å ha papirene i orden. Sørg for å skrive en kjøpekontrakt. Hvis katten er ID-merket må det registreres eierskifte på dyreid.no.

Les mer om ID-merking her 

Det er også lurt å få med kattens helsebok eller pass som viser vaksinasjoner og ormekurer samt få med utskrift av kattens sykejournal. Hvis katten har forsikring er det lurt å videreføre denne for å unngå opphold i forsikringen.

Lykke til!