En del tror at katter alltid klarer seg, men det stemmer ikke. En katt er helt avhengig av mennesker for å overleve. I den nordiske faunaen har vi ikke villkatter. De skitne, magre og stygge kattene man ser vandre omkring er ikke noe annet enn overgitte tidligere huskatter. Hvert år etterlates tusenvis av katter til å fryse eller sulte i hjel. Dette er rett og slett dyreplageri.

Mus gir ikke tilstrekkelig næring

En diett som kun består av mus er ikke tilstrekkelig for en katt. Proteinrik føde er et krav for at katten ikke skal få problemer med leveren. At maten inneholder mye fett er også viktig. Friskt drikkevann er livsnødvendig. Katten trenger å drikke mellom ti til femten ganger per dag for å ikke få urinstein.

Hvis man mistenker at en katt er overgitt eller har rømt, skal man aldri gi den mat tilfeldig. Begynner du å sette ut mat til den må du fortsette.

Ideelle kattehjem forsøker å hjelpe

Rundt omkring i Norge finnes det kattehjem som jobber ideelt med å hjelpe forlatte katter. De er likevel som oftest fulle og kan sjelden ta imot nye katter umiddelbart.

De vanligste sykdommer og skader på forlatte katter er uttørking, bakteriesykdommer og skjelettskader. Antallet etterlatte katter vokser også fra år til år. Katten har ingen status i dagens samfunn.

Hvordan forhindre at flere katter etterlates?

Lotta Möller, veterinær hos Agria, mener at kattens verdi må heves for at mennesker skal slutte å overgi dem.

– Katter skal aldri selges billig. Det bør koste å skaffe seg en katt, sier hun.

Hun synes også at alle katter som ikke skal gå i avl burde kastreres ved tidlig alder for å forhindre uønskede kattunger.

Id-merking i form av tatovering i øret eller chipmerking er bra handlinger som den ansvarsfulle katteeieren kan gjøre. En veterinærforsikring gir også eieren tryggheten om at alltid kunne hjelpe dyret sitt hvis det blir sykt eller skadet.

Det absolutt viktigste er likevel å aldri anskaffe et dyr, om du ikke er helt sikker på at du kan ta vare på det resten av dens liv.