En for tjukk katt rammes lettere av sykdommer som i mange tilfeller forkorter kattens liv. Eksempler på slike er sykdommer i ledd, hjerte, lunger og lever samt diabetes. En overvektig katt kan også få problemer med huden ettersom det kan være vanskelig for den å vaske seg ordentlig. Ofte gjør overvekten katten trøttere og på et dårligere humør. En katt som er i passende hold kan derfor leve et gladere og bedre liv enn den tjukke katten.

Kattungens diett legger grunnen

Dyr blir tjukke av samme årsaker som mennesker, det vil si av for mye mat og for lite mosjon. Andre årsaker til overvekt kan være sykdom, alder og feil mat. Hvis du kastrerer katten din bør du tenke på at det minsker matbehovet med ca 30 prosent.

Allerede til kattungen er det viktig å gi rett mengde mat. Det er nemlig da katten danner sine fettceller. Voksne dyr kan ikke danne nye fettceller, bare øke størrelsen på dem. Katter som har fått for mye mat som unge blir altså oftere fete i voksen alder ettersom de har flere fettceller enn normalt.

Kjenn ribbeina og se midjen

Du skal kunne kjenne ribbeina på katten din når du stryker hånden over dem. Må du trykke for å kjenne dem er katten overvektig. Hvis du ikke kan kjenne ribbeina i det hele tatt er katten for fet, det vil si den veier minst 15 prosent mer enn sin idealvekt.

Når du ser på katten din ovenfra skal du også kunne se midjen. Hvis du føler deg usikker på om katten din er for tjukk, kan du be veterinæren din se på den. Det kan også være en god idé at man ved den årlige helsekontrollen passer på å veie katten samt be veterinæren føre inn vekten i kattens journal.

Du gjør katten din en stor tjeneste ved å hjelpe den med å gå ned i vekt. Det er likevel viktig å ikke sette katten på en form av sultediett ettersom en for rask vektnedgang kan gi katten leverskader. En minskning på ca to prosent per uke pleier å være et passende mål.

Korrekt fôr gir bestående resultat

Å kun minske på godteri og redusere den vanlige maten kan hjelpe hvis katten kun er litt overvektig. Handler det om en større vektnedgang er det bedre å bytte til et lettere fôr.

Det er meget sjelden at katter lider av fedme forårsaket av sykdom. Hvis du mistenker at kattens overvekt på noen måte er forknippet med sykdom eller smerte bør du ta kontakt med en veterinær før du påbegynner slankingen. Veterinæren din kan også hjelpe deg å opprette et spesielt vektnedgangsprogram. I dag finnes også mange veterinærer som er spesialisert på kostspørsmål hos dyr.

Glem aldri at slanking tar tid og at tålmodighet er den viktigste egenskapen for et resultat som varer.